PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Wednesday, July 20, 2011

195.Lawatan Pemantauan dan perubahan

Banyak perubahan telah berlaku di sekolah. Bukan sahaja dari segi persediaan infrastruktur dan pelbagai kemudahan lain kepada pelajar dan guru, tetapi dari pentadbiran juga ada perubahan. Kata orang bijak pandai, perubahan perlu dalam kehidupan kita. Jika kita statik sahaja maka tidak ke mana. Perubahan yang berlaku biarlah satu perubahan yang positif. Antara yang berubah dalam pentadbran di SMK Belawai kini ialah Penolong Kanan HEM nya, kini telah di sandang oleh Ustazah Maznah menggantikan Cikgu Hasbi, yang memilih untuk menjadi Guru Cemerlang. Tempat Ustazah Maznah kini juga telah diisi, penggantinya ialah Cg Hanipah sebagai Guru Kanan Bidang Kemanusiaan. Saya percaya perubahan ini akan menjadikan SMK Belawai bertambah menyerlah. Jika surat lantikan rasmi dari Jabatan diterima maka buat kali pertamanya SMK Belawai akan ada seorang Guru Cemerlang (GC).

Senamrobik, acara memanaskan badan sebelum larian 1 Murid 1 Sukan 1 Malaysia dimulakan
Larian ini disertai oleh pelajar sekolah rendah berdekatan
Banyak peristiwa penting yang berlaku sepanjang bulan ini di sekolah selepas larian 1 Sukan 1 Murid 1 Malaysia pada 2 Julai lalu.  Namun tidak terjenguk blog ini untuk mencatat segala peristiwa yang berlaku. Namun semuanya yang berlangsung itu menambahkan lagi keserlahan sekolah di mata masyarakat. Sebagai sebuah sekolah yang kini sedang meningkat maju setanding dengan sekolah-sekolah lain. Apa yang sangat-sangat diharapkan oleh seorang pemimpin sekolah ialah kesediaan kita berganding bahu bersama. Pinjam kata-kata mantan perdana menteri kita sebelum ini. Bekerja bukan bukan untuk saya, tetapi yang lebih penting untuk organisasi ini. Saya boleh pergi bila-bila masa, tetapi yang tetap tinggal ialah yang terunggul yang kita bina bersama.

Cg Bujang Hanapi, Guru Besar SK Dua Sungai menerima
Cenderahati dr SMK Belawai selepas persembahan slide
perkongsian ilmu dari beliau
Tahun ini, sekali lagi SMK Belawai akan mewakili Bahagian Mukah untuk pertandingan asrama terbilang sekolah-sekolah menengah peringkat negeri Sarawak. Dalam kesibukan pelajar asrama bersedia untuk pertandingan tersebut, SK Dua Sungai sanggup untuk berkongsi lmu dengan SMK Belawai dalam usaha bersedia dalam pertandingan tersebut. Kesediaan SK Dua Sungai bukan setakat mengucapkan kata-kata, tetapi sanggup membuat lawatan persahabatan dengan SMK Belawai pada 16 Julai lalu, dan ia merupakan lawatan sekolah yang pertama sejak saya di sini. Guru Besarnya, Cikgu Bujang Hanapi bukan orang baru di SMK Belawai tetapi beliau merupakan bekas pengetua di SMK Belawai sebelum ini. Kedatangan beliau mengimbau kembali kenangan lama. Anak kedua beliau kelahiran Belawai, kini merupakan seorang doctor perubatan di Bintulu. Terima kasih kepada beliau dan tahniah atas kejayaan SK Dua sungai yang sebelum ini juga merupakan sekolah terbaik dan telah memenagi pelbagai anugerah, terutama pengurusan asramanya.

Hujan lebat mengiringi kepulangan tetamu dari SK Dua Sungai
Masih saya teringat kata-kata PPD Bintulu, jika kita buat yang terbaik tetapi tiada langsung orang datang untuk membuat lawatan penanda aras, menjadikan apa yang kita lakukan tidak ada maknanya. Tetapi jika ada orang yang ingin melihat dan sama-sama belajar ia akan hidup dan segar. Oleh itu, saya harap lawatan pertama tersebut akan membuka ruang yang lebih luas kepada sekolah-sekolah lain datang ke SMK Belawai dan Insyaallah kita akan membuat lawatan balas, supaya minda anak-anak kita terbuka luas, bukan seperti katak di bawah tempurung atau terkurung dalam kotak. Dengan adanya lawatan-demi lawatan kita akan lebih bersedia dari masa ke semasa, kesannya pelajar akan menunjukkan sesuatu yang terbaik untuk dipersembahkan kepada tetamu.

Pada 26 Julai ini satu lagi Lawatan pemantauan akan diadakan di SMK Belawai secara menyeluruh. Ia termasuklah pengurusan pentadbiran pengetua, panitia, kurikulum, kokurikulum, HEM dan kewangan.  Jangan melihat pemantauan ini menyusahkan, tetapi lihatlah dari segi kebaikannya. Seperti mana kedatangan Nazir dari Jemaah Nazir dan Jaminan kualiti yang lalu, kedatangan mereka membuat kita tergadah, ada banyak perkara yang perlu kita bersedia untuk meletakkan diri kita sebagai guru dan pengurusan yang cemerlang. Tiada pemantauan, bermakna kita tidak ada usaha untuk mengetahui itu dan ini, tetapi jika ada orang yang datang untuk melihat apa yang kita lakukan, kita akan bersedia. Dalam persediaan itu terserlahlah kelemahan, dan ada banyak perkara yang mungkin kita belum membuat tindakan.

Dari komen Nazir yang masih saya ingat ialah, SMK Belawai mampu untuk menjadi sekolah berprestasi tinggi tetapi ia perlu di bangunkan dengan lebih teliti dan lebih bersungguh-sungguh. Banyak perkara tentang pembangunan insannya belum lagi diberikan penekanan yang maksima. Ia masih berada diperingkat rendah, namun gandingan guru lama dan baru serta tenaga yang ada mampu mengangkat SMK Belawai sebagai sekolah yang terbaik dirantau ini.

Semoga dengan kedatangan Timbalan Pengarah Pelajaran Negeri Sarawak Cikgu Jaidah Bt Alek dan Puan Shirini  pada 26 Julai ini akan memberi impak terbaik kepada pengurusan sekolah. Jangan lihat ia memberi kebaikan sebelah pihak sahaja, tetapi lihatlah kepada isu yang lebih luas. Cemerlangnya pentadbiran sekolah, yang pasti kecemerlangan warganya..

 Terima kasih cikgu..

2 comments:

ibuintan said...

Tahniah cikgu... semoga di bawah kepimpinan cikgu SMK Belawai terus cemerlang dan terbilang

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.