PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Friday, March 18, 2011

175.Khemah Kerja Kelab Setia 1 Malaysia Peringkat Negeri Sarawak 2011

Setelah beberapa hari di Daro, sempat saya memenuhi undangan ke Majis Perasmian Penutupan Khemah Kerja Kelab Setia 1 Malaysia Peringkat Negeri Sarawak 2011 yang diadakan pada 13 March 2011 di Sebangkoi Country Resort Sarikei. Majlis yang dirancang jam 9.00 pagi itu telah berjalan pada masa yang ditetapkan dan dirasmikan oleh Yang Berhormat Dato’ Joseph Salang ak. Gandum (Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia)

Ucapan daripada Khairil Izwan, En Resat B. Salleh dan Dato' Joseph Salang ak Gandum
Serta penyerahan visel dan sebahagian peserta 
Majlis dimulakan dengan nyanyian Lagu Negaraku, Ikrar Rukun Negara dan disusuli dengan Bacaan Doa. Ucapan dimulakan dengan wakil pelajar Kelab Setia atau dipanggil penghulu yang diantik dikalangan peserta iaitu adik Khairil Izwan b. Bakri bekas pelajar SMK Belawai yang kini pelajar tingkatan 6 rendah di SMK Maradong. Dalam ucapannya adik Khairil Izwan, menyatakan betapa bertuah dirinya kerana terpilih menyertai kelab Khemah Kerja Kelab Setia 1 Malaysia ini. Selain dapat menambah kenalan, Khemah kerja ini juga dapat menanam sifat patriotik dan dapat membentuk dirinya sebagai pemimpin yang berkualiti. Katanya lagi, aktiviti-aktiviti yang dijalankan semasa perkhemahan ini juga membentuk dirinya dan rakan2 yang lain lebih matang sebagai pemimpin dan seterusnya sebagai roll model kepada rakan-rakan pelajar di sekolah.

Kelab Setia SMK Belawai
Dalam ucapan aluan oleh Yang Berhagia Pengarah Penerangan Sarawak, En. Resat B. Saleh, beliau juga bersetuju bahawa Khemah Kerja seperti ini amat penting sebagai motivasi kepada pelajar untuk menjadi seorang pemimpin pada masa akan datang. Kelab Setia yang kini berusia 11 tahun sebenarnya hanya ditubuhkan di sekolah-sekolah terpilih sahaja dan beliau berharap kelab setia dapat memupuk rasa patriotic dan rasa tanggungjawab pelajar terhadap Negara tercinta ini.

Bakal pemimpin masa depan
Dato’ Joseph Salang ak Gandum juga berharap Khemah Kerja ini mencapai objektif yang ditetapkan, semasa berucap merasmikan penutupan Majlis tersebut. Beliau juga yakin bahawa khemah kerja yang berkonsepkan Interkaum, riadah dan berbagai aktiviti yang dijalankan sepanjang 3 hari 2 malam ini akan memupuk perpaduan kaum. Menurut beliau Khemah Kerja seperti ini patut diteruskan, kerana ia dapat membentuk jati diri pelajar selain peserta patut berbangga kerana Sarawak adalah contoh yang terbaik kepada slogan 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

Semangat 1 Malaysia
Kemuncak Majlis Perasmian Penutupan Khemah Kerja Kelab Setia 1 Malaysia Peringkat Negeri Sarawak 2011 ini ialah sesi bergambar beramai2 100 orang peserta bersama dengan Yang Berhormat Dato’, guru pengiring serta dengan tetamu jemputan. Tahniah kepada Jabatan Penerangan Malaysia, Sarawak atas usaha murni ini. Sesungguhnya sekolah-sekolah terpilih dari Bahagian Mukah, Bahagian Sibu, Bahagian Sarikei dan Kapit ini memang sangat bertuah. Saya berpendapat bahawa, Kelab Setia yang diletakkan terus di bawah selian Jabatan Penerangan di Daerah masing-masing ini memang sangat aktif. Selain peruntukkan yang disediakan oleh Jabatan Penerangan, aktiviti-aktiviti yang dijalankan di sekolah sangat membantu guru-guru penasihat. Saya sangat-sangat berharap, jabatan-jabatan dan Kementerian-kementerian lain juga akan menjadikan aktiviti ini sebagai contoh seterusnya membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti ko-kurikum di sekolah.

Tahniah..

TERIMA KASIH CIKGU

5 comments:

IMANSHAH said...

Salam

Sarawak tengah bizi ke nak pilihanraya?? wah sekolah guna lah nanti

ikan emas said...

seronok nampaknya budak-budak ni..

NS dgr kata nak buat bulan April ni..

terima kasih cikgu!!

Mohamad said...

Assalam Imanshah..
Syukur.. banyak pembangunan untuk sekolah..harap2 lepas nie dalam apa2 majlis akan diumumkan lagi. Reseki Allah SWT sempena raya..

Mohamad said...

Ikan emas..
Tidak pastilah bila tapi dengar khabar bila2 masa sahaja DUN akan dibubarkan..

Semoga semua pengundi akan buat pilihan yang tepat..

KELAB SETIA SMK MARUDI said...

Salam Ziarah.. :P

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِDengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.Bersyukur Kita Kepada Allah S.W.T Dengan Izinnya Perancangan Pembangunan & Perancangan Peningkatan Akademik SMK Belawai Telah Berjalan Dengan Lancar. Kejayaan Paling Manis ialah pencapaian tertinggi PMR 2011 69.59% dengan GPSnya 3.05. Semoga kecemerlangan ini akan diteruskan oleh guru-guru di sana.Sejak 13 Februari 2012 saya kini di SMK Baru Miri. Segala tenaga dan usaha kini tertumpu dipusat tanggungjawab yang baru. Perancangan 5 tahun saya bersama plan strategik sekolah sedang diatur. Harapan saya, saya akan berjaya laksanakannya sepertimana kejayaan saya di SMK Belawai dengan kerjasama dari warga SMK Baru Miri. Semuanya dengan kehendaknya jua...Sejarah perkhidmatan:

23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah

1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu

16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah

13 Februari 2012 - sekarang SMK Baru, Miri

PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.
Anda Adalah Tetamu Saya, Kehadiran Anda Sangat-sangat dihargai. Terima Kasih
Elok Bahasa Bekalan Hidup, Elok Budi Bekalan Mati