PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Tuesday, February 15, 2011

167.Hari keputeraan kekasih disambut meriah

Sambutan Maulidurasul yang merupakan kekasih hati semua umat Islam seluruh dunia, peringkat Daerah Belawai pada tahun ini 2011M bersamaan 1432H disambut meriah di Kampung Rajang. Sambutan tahun ini yang bertemakan “1 Malaysia 1 Ummah” itu disambut meriah oleh penduduk setempat dengan dihadiri penduduk dari kampung Belawai, kampung Jerijeh, kampung Rajang dan Tanjung Manis. Penyertaan sebuah sebuah sekolah menengah iaitu SMKB dan 4 buah sekolah rendah, Sk Abang Buyuk, Sk Tanjung Manis, SK Abang Galau dan SK Abang Gesa juga memeriahkan lagi suasana dengan ragam anak-anak sama ada semasa perarakan dan persembahan.

Majlis yang dijangka bermula jam 7.30 pagi itu tertangguh seketika sehingga jam 8.15 pagi kerana menanti kedatangan Yang Berhormat Datuk Hj Hamden, isteri serta rombongan dari Kuching. Namun kebijaksanaan Ahli Jawatankuasanya mengisi majlis dengan bersarapan pagi itu membuatkan majlis berjalan dengan lancar sekali. Banyak makanan seperti mee goreng, mee hoon, beraneka kuih muih dan berbagai minuman panas dan sejuk membuatkan semua tetamu yang hadir sangat-sangat berterima kasih kerana ramai yang datang belum sempat mengisi perut di rumah. Para pelajar yang tidak disediakan makanan dan minuman oleh sekolah masing-masing juga dijemput dan selepas perarakkan pun dilihat ramai tetamu masih menjamu selera.

Penduduk kampung dan pelajar SMKB menyertai perarakan.
Perarakan yang bermula pada 8.15 pagi setelah kedatangan rombongan Yang Berhormat berakhir sejam kemudian. Walaupun perjalanan yang agak jauh mengelilingi Kampung Rajang, namun tidak menghalang semua peserta perarakan itu untuk menghabiskan perjalanan di dalam kumpulan masing-masing. Kira-kira 1500 orang yang menyertai perarakan ini melahirkan rasa syukur dan nikmat dapat menghabiskan perjalanan dengan selamat disamping berselawat ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W.  Penyertaan dari pelbagai golongan, tidak kira besar, kecil, tua dan muda ini melambangkan perpaduan umat Islam dan sesungguhnya umat Islam itu bersemangat waja.

Ucapan pengerusi pengelola dan ucapan YB Datuk
serta sebahagian tetamu yang hadir
Selesai perarakan semua tetamu berkumpul di ruang legar masjid. Seterusnya semua tetamu diperdengarkan bacaan Ayat-ayat  Suci Al-Quran. Majlis dimulakan dengan Ucapan pengerusi Pengelola En. Abang Mohamed Bin Abang Turkey, Pegawai Daerah, Daerah Kecil Belawai dan susuli Ucapan oleh Yang Berhormat Datuk Hj. Hamden Bin Haji Ahmad. Dalam ucapannya, Yang Berhormat menekankan tentang cabaran yang terpaksa di tanggung oleh Umat Islam kini dan cabaran yang menanti penduduk di kawasan Belawai dan sekitarnya ialah apabila jalan baru yang menghubungkan Tanjung Manis dan Sibu siap kelak. Cabaran yang menanti ialah senangnya pelbagai unsur akan masuk ke kampung ini tanpa sekatan dan kita patut berwaspada.

Persembahan nasyid dari pelajar SMKB dan penduduk setempat
Majlis diteruskan lagi dengan persembahan nasyid dan berakhir dengan penyampaian hadiah kepada pemenang perarakan dan penyampaian hadiah-hadiah saguhati kepada semua peserta. Majlis tamat jam 11.00 pagi.

Majlis berahir dengan penyampaian hadiah dan cenderahati kepada YB
Tahniah kepada penduduk Kampung Rajang kerana anda telah melakukan yang terbaik dan cemerlang. Tahniah kepada Ahli Jawatan kuasa sambutan, Noraini Bt Johari (setiausaha), Mohd.Abd.Khaled B. Hj Meraf (Bendahari), Siti Suhaiza Bt Hj Meliki (Timbalan Bendahari), AJK yang terdiri dari Tn. Hj Dandan Bin Sidi (Penghulu Kg Belawai), Tn. Hj Razali Awang Damit (Penghulu Kg Jerijeh), Tn Hj Arifin Bin Aba (Penghulu Kg Rajang), Japar Sidek Bin Baba (Penghulu Kg Kedang), Hj Morshidi Bin Wahed (Pengerusi Masjid Darul Al-Arqam, Belawai), Mussa Unne (Pengerusi Masjid Darul Haj, Jerijeh), Hj Bakar Bin Umar (Pengerusi Masjid Kampung Baru Rajang) dan Affendi Bin Remi (Pengerusi Masjid Al-Firdaus Tg Manis)

Sesungguhnya ibu bapa dari masyarakat yang cemerlang akan melahirkan anak-anak yang terbilang. Semoga Kita berjaya di dunia dan akhirat..

Tahniah...

6 comments:

Kakzakie said...

Assalamualaikum cikgu,

Semoga pengisian majlis itu dapat dinikmati bersama...

LIPISLADY said...

Assalamualaikum Cikgu,
Meriah sungguh sambutannya,
semuga semuanya mendapat menafaat dari majlis tersebut.

Lama dah dak sampai ke Rajang, Belawai, mesti dah pesat pembangunan disana...

cemomoi said...

moga sirah nabi benar-benar meresap dalam diri kita untuk kita contohi dan laksanakan

Mohamad said...

Kakzakie..
Begitulah hendaknya...insyaAllah

Mohamad said...

Assalam Lipislady..
Sangat pesat membangun di sini. Lebih-lebih lagi jalan darat yang menghubungi Tg Manis dan Sibu akan siap pada hujung bulan 3 nanti..

Mohamad said...

Cemomoi..
InsyaAllah.. semoga sama-sama kita menghayati dan mencontohinya..

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.