PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Wednesday, February 9, 2011

162.Potensi Sahaja Bukan Tiket Untuk Berjaya..

Minggu ini merupakan minggu yang sibuk bagi semua guru SMKB. Saya kira semua guru rumah sukan telah pun selesai membuat pemilihan atlit rumah masing-masing. Minggu ini adalah minggu terakhir bagi mereka melatih, bukan sahaja melatih atlit tetapi melatih kontijen masing-masing untuk perbarisan. Waktu petang di SMK Belawai yang biasanya agak sunyi, hanya kadang-kadang kedengaran jeritan pelajar bermain “footsal”. Kini rata-rata tempat penuh dengan pelajar. Cuma yang penting diberi perhatian oleh semua guru penasihat rumah sukan masing-masing ialah soal keselamatan pelajar, khususnya bagi acara-acara yang merbahaya seperti Merejam Lembing, Melontar Peluru, Melempar Cakera dan Lompat tinggi.

Semua acara akan dipertandingkan pada minggu depan dan kemuncaknya ialah pada hari khamis. Perasmian Penutupan Sukan Olahraga Antara Rumah Sukan SMKB akan disempurnakan oleh PPD Daro pada hari Jumaat 18 Februari 2011. Maklumat terbaru yang saya terima, nampaknya beliau tidak dapat hadir pada hari tersebut kerana ada mesyuarat di Miri. Walau bagaimanapun majlis akan diteruskan kerana semua perancangan telah dibuat dan jika tertangguh akan mengganggu program lain. Emosi guru dan pelajar juga akan terganggu kerana mereka sudah lama berusaha dan menetap target masing-masing dalam tempoh yang telah ditetapkan.

Saya percaya semua guru mampu melakukan tugas pada tahap yang terbaik. Kesungguhan semua guru rumah sukan yang lain akan memberi tamparan hebat kepada rumah sukan yang sentiasa menang saban tahun. Jika rumah sukan yang sentiasa menang, menang lagi pada tahun ini, ia bermakna “track-record” telah dijaga dengan baik oleh Guru Ketua Rumah sukan yang baru dilantik seterusnya mempertahankan kualiti pasukan tersebut. Rumah sukan yang menang juga akan berbangga kerana atlit mereka akan mewakili sekolah ke Kejohanan Olahraga MSS Bahagian Mukah nanti jika dapat mengatasi rekod kejohanan peringkat Bahagian.

Ramai pelajar SMK Belawai yang berpotensi untuk menjadi ahli sukan yang cemerlang seperti Adik Mohd Firdaus yang berjaya mewakili SMKB dan mewakili Negara sehingga peringkat ASEAN. Namun apa yang berlaku potensi atlit yang ada tidak terserlah seiring dengan kebijaksanaan, daya imaginasi dan berilmu pengetahuan. Dengan kata lain potensi sahaja tidak mencukupi untuk kejayaan. Ini amat terbukti apabila mereka akhirnya tersungkur bersama potensi itu dan gagal untuk menjadi atlit atau ahli sukan yang berjaya.

Satu contoh, pada tahun 2010, dua orang pelajar SMKB, berpotensi untuk mengukir nama sebagai pemain bola sepak, kerana pelbagai masalah disiplin dan beberapa kali amaran dan peluang diberikan, masih lagi tiada perubahan maka mereka direhatkan. Dalam konteks ini “Win Win Situation”  dilaksanakan. Kita tidak mahu melihat seorang atlit itu walaupun berpotensi untuk berjaya tetapi mendatangkan banyak masalah kepada jurulatih dan sudah Nampak riak akan memberi nama buruk tempat di mana mereka wakili, baik di sekolah maupun Negeri Sarawak. Mereka perlu diundur bukan menanti mereka berundur. Jika mereka seorang yang bijaksana mereka perlu berubah.

Potensi seseorang atlit juga dilihat tidak beerti jika dalam sesuatu permainan mereka tidak bertindak secara bijaksana, yakni dengan cara-cara tertentu untuk mengalahkan lawan. Percaturan dan perancangan strategic yang lahir dari daya imaginasi pemain sendiri adalah sangat mustahak untuk bertindak.

Begitu juga potensi yang lengkap dengan pakej kebijaksanaan, daya imaginasi dan berilmu pengetahuan, juga tidak bermakna jika tidak diasah dan seringkali lalai untuk mempertajamkannya. Kelemahan-kelemahan yang ada pada kita biasanya akan dikaji oleh orang lain dan kelemahan-kelemahan itu digunakan oleh orang lain untuk bertindak. Seterusnya kemenangan akan berpihak kepada orang lain. Latihan bukan sekadar untuk satu-satu perlawanan sahaja tetapi latihan yang dilakukan perlulah berterusan. Potensi yang ditunjukkan jangan hanya diperingkat permulaan sahaja tetapi jadikan ia sebagai pemulaan untuk berjaya dan terus berjaya.

Detik-detik kejayaan Kontijen SMKB Di Stadium Daro
Gambar Hiasan
Cabaran yang paling hebat kepada seorang atlit atau pasukan ialah untuk kekal berjaya dan cemerlang setiap kali dalam gelanggang. Untuk itu potensi perlu terus diasah dan dipertajamkan dengan teknik-teknik terbaru. Jangan pada permulaan sahaja ia kelihatan hebat tetapi akhirnya terus padam....

Terima Kasih Cikgu...

8 comments:

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Benar apa yang dibicarakan, adab dan akhlak adalah pakaian seterusnya untuk meraih kejayaan

cemomoi said...

belakang parang kalu slalu asah mesti tajam...

Kakzakie said...

Salam Mohamad,

Mendidik dan mengasuh bukan perkara mudah. Banyak aspek kena ambil kira. Tindkan begitu amat wajar....

Jejaka Desa said...

Bile terkehadapan jangan sesekali berase riak kerane ia akan memakan diri penyudoh nye.

Mohamad said...

Salam Ustaz,
Terima kasih ustaz..

Mohamad said...

Salam Cemomoi..
Sangat setuju..

Mohamad said...

Kakzakie..
Namun, apa-apa tindakan yang kita ambil mestilah rasional ...

Mohamad said...

Salam Jejaka Desa..
Sangat bersetuju dengan saudara.. terima kasih.

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.