PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Monday, June 14, 2010

85. Seminar Kepimpinan Islam Pegawai-Pegawai Kanan Jabatan Pelajaran Sarawak 2010 7-9 Jun 2010

Semasa menerima faks pada 4 Jun 2010 supaya menghadiri seminar tersebut, rasa hati agak kecewa juga kerana niat untuk bercuti bersama keluarga terpaksa ditangguh lagi. Namun agak bernasib baik kerana seminar tersebut diadakan di Pusat Latihan Sarawak, Telaga Air Kuching. Dapatlah membawa isteri dan anak-anak bersama. Walaupun mereka tinggal di rumah abang isteri di Sungai Lumut dan saya di Pusat Latihan Sarawak, sekurang-kurangnya dapatlah bersama keluarga semasa perjalanan pergi dan balik ke Sibu.

Ini kali pertama saya menjejakkan kaki di Pusat Latihan Sarawak. Perjalanan ke sana dari Bandaraya Kuching yang memakan masa kurang lebih setengah jam terubat apabila sampai di Pusat Latihan tersebut yang kelihatan sangat menarik. Sangat kondusif. Pemilihan tempat sangat sesuai. Sebenarnya, untuk mengadakan seminar atau kursus tidak perlu hotel mewah memadailah tempat seperti ini disamping dapat menjimatkan belanja.
Namun begitu ingin saya sarankan kepada pihak pengurusan Pusat Latihan Sarawak supaya memikirkan juga tentang keselesaan penghuni bilik yang dikatakan bilik VIP, dengan menyediakan pendingin hawa. Bukan untuk meninggi diri tetapi cuaca yang panas menyebabkan rasa rimas dan tidak selesa untuk tidur lebih-lebih lagi bilik yang kecil dan dihuni oleh 2 orang tetamu. Untuk mengurangkan kos utiliti, pihak pentadbiran boleh kenakan sedikit bayaran. Saya percaya pegawai-pegawai kanan yang berkursus di situ tidak keberatan untuk mengeluarkan sedikit belanja untuk keselesaan.
Tahniah kepada SPI - Sektor Pendidikan Islam, khususnya Dr Azhar selaku pengurus seminar kerana menyediakan pembentang- pembentang kertas kerja yang sangat menarik dan memberi banyak info baru kepada pemimpin dalam mengurus dan mentadbir sekolah masing-masing.
Antara kertas kerja yang dibentangkan ialah Cabaran Kepimpinan Pendidikan Dalam Pembangunan Ummah Oleh Ybhg. Profesor Dr. Jamil Hj Hamali, Cabaran Pendidikan Ummah Oleh YM Ustaz Baharuddin Mansur, Prestasi Pelajar Islam: Peranan Pemimpin Sekolah Oleh Tn. Hj Abdul Rahman Bolhassan, Penyertaan Belia Islam Dalam Pembangunan Negeri Sarawak Dari Unit Perancang Negeri Sarawak, Budaya Kerja Cemerlang dan Pemimpin Cemerlang Oleh En. Megat Mohamed Amin Bin Megat Mohd Nor dan kertas kerja terakhir pada 9 Jun 2010 ialah Cabaran Terhadap Akidah Umat Islam Oleh Tn. Hj. Ibrahim Hailee, pegawai dari JAKIM yang begitu bersemangat dan menarik perhatian peserta. Semoga SPI dapat merancang seminar seperti ini dari masa ke semasa dan memberi pendedahan seberapa banyak info supaya pemimpin-pemimpin Islam kita mempunyai semangat yang kental dalam melaksanakan tugas.Majlis Penangguhan Seminar disempurnakan oleh: Ybhg. Datu Dr. Hj. Julaihi Hj Bujang, Pengarah Pelajaran Negeri sarawak


No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِDengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.Bersyukur Kita Kepada Allah S.W.T Dengan Izinnya Perancangan Pembangunan & Perancangan Peningkatan Akademik SMK Belawai Telah Berjalan Dengan Lancar. Kejayaan Paling Manis ialah pencapaian tertinggi PMR 2011 69.59% dengan GPSnya 3.05. Semoga kecemerlangan ini akan diteruskan oleh guru-guru di sana.Sejak 13 Februari 2012 saya kini di SMK Baru Miri. Segala tenaga dan usaha kini tertumpu dipusat tanggungjawab yang baru. Perancangan 5 tahun saya bersama plan strategik sekolah sedang diatur. Harapan saya, saya akan berjaya laksanakannya sepertimana kejayaan saya di SMK Belawai dengan kerjasama dari warga SMK Baru Miri. Semuanya dengan kehendaknya jua...Sejarah perkhidmatan:

23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah

1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu

16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah

13 Februari 2012 - sekarang SMK Baru, Miri

PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.
Anda Adalah Tetamu Saya, Kehadiran Anda Sangat-sangat dihargai. Terima Kasih
Elok Bahasa Bekalan Hidup, Elok Budi Bekalan Mati