PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".



Tuesday, June 22, 2010

89. I LOVE ACCOUNTING, WE LOVE ACCOUNTING

I LOVE ACCOUNTING, WE LOVE ACCOUNTING - Inilah kata-kata hikmat yang ditanam oleh sahabat-sahabat lepasan Matrikulasi persediaan ke "oversea"- Australlia, semasa semasa study kat UUM. Oleh kerana kegawatan ekonomi mereka di hantar ke UUM, ambilan ke 3. Kami pelajar perakaunan tak ramai, kurang lebih 60 orang. Hubungan agak rapat, dan syukur FB telah menemukan sebahagian dari rakan-rakan lama.
Sepanjang semester pertama semua kertas perakaunan "drop" Langsung tak ambil. Demam. Tambah pula semua pensyarah UUM masa tu "Speaking" Mat Saleh. Yang melayu pun macam tak tau cakap melayu. Buku-buku rujukan perakaunan semua dalam BI. Buku dalam bahasa Indon ada, tapi lagi "kacau". Mau berhenti? bagaimana dengan "target salary" RM5000++ seperti sepupu sepipit tu. Nampaknya cita-cita nak jadi akauntan "musnah". Dulu Cg Mokhtar (Arwah) kata belajar di U senang lulus. Sekarang apa dah jadi. Nanti kena "kick out" malu dengan orang kampung. Tidur pun tak lena. Orang dah tidur, kita masih bersengkang mata nak memahami debit kredit.
Alhamdulillah, "Positif Thinking", telah membawa banyak perubahan. I LOVE ACCOUNTING. WE LOVE ACCONTING yang tertanam dalam diri akhirnya dapat juga mendapat segulung Ijazah. Iktibar yang dapat diambil ialah kita tidak boleh menganggap sesuatu perkara itu susah sebelum kita benar-benar mencuba. Ramai orang yang sedia membantu jika kita benar-benar mahu dibantu. Kepada dua orang sahabat Sarizal dan Mazlan, mahaguru silat accounting, terima kasih banyak-banyak. Saya percaya, para pelajar kita juga perlu ditanam dengan positif thinking ini. Kita perlu "mencintai" apa yang kita lakukan. Jika perasaan ini tidak ada maka kita tidak melakukannya bersungguh-sungguh dan cuba mengabaikannya, umpama adanya perasaan cinta kepada seorang gadis. Jika kita berminat, maka bersungguh-sungguh kita memikatnya dan menjadikannya permaisuri.

GURU KREATIF DAN INOVATIF

ACCOUNTING POEM

ACCOUNTING CIRCLE OF LOVE

( Kenangan dari seorang rakan semasa praktikal di Syarikat Majutani Keda, Kedah pada tahun 1990, Jalan Stadum. Alor Setar - Difahamkan sekarang sudah tiada lagi, telah ditutup )

I will debit your eyes
If your credit my love
I will post journal your account
To the ledger of my heart
I will bring down the balance
And double rule the amount
Balance will be extended
To the worksheet of our romance

Trial balance will show
We are meant for each other
Adjust entries …… my dear
We’ll make our love forever
Profit and loss statement
Tell us what will happen
If our balance of love
Will still be the same

Closing entries my dearest
Will lead us to heaven
Post closing trial balance
Connec trusted to be our guide
Accounting is finished my sweet
Let’s see our balance sheet
Does our balance sheet profit?
Oh! My…. Goodness! Goodness! Goodness!
Twelve little naughty kid !!!

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ



Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.



Bersyukur Kita Kepada Allah S.W.T Dengan Izinnya Perancangan Pembangunan & Perancangan Peningkatan Akademik SMK Belawai Telah Berjalan Dengan Lancar. Kejayaan Paling Manis ialah pencapaian tertinggi PMR 2011 69.59% dengan GPSnya 3.05. Semoga kecemerlangan ini akan diteruskan oleh guru-guru di sana.



Sejak 13 Februari 2012 saya kini di SMK Baru Miri. Segala tenaga dan usaha kini tertumpu dipusat tanggungjawab yang baru. Perancangan 5 tahun saya bersama plan strategik sekolah sedang diatur. Harapan saya, saya akan berjaya laksanakannya sepertimana kejayaan saya di SMK Belawai dengan kerjasama dari warga SMK Baru Miri. Semuanya dengan kehendaknya jua...



Sejarah perkhidmatan:

23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah

1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu

16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah

13 Februari 2012 - sekarang SMK Baru, Miri

PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.
Anda Adalah Tetamu Saya, Kehadiran Anda Sangat-sangat dihargai. Terima Kasih
Elok Bahasa Bekalan Hidup, Elok Budi Bekalan Mati