PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Sunday, June 20, 2010

88. BOSS VS PEMIMPIN

Harian Metro - 19.6.2010 Edisi Sarawak.
Saya sangat bersetuju dengan kenyataan ini. Apabila kita dipanggil oleh kakitangan seliaan kita dengan panggilan ini seolah-olah semua keputusan di sesebuah organisasi adalah atas arahan Boss. Selain dari itu perasaan kita seolah-olah dipermain-mainkan oleh kakitangan dan ditambah lagi dengan kenyataan "Boss is always right", atau "The Boss Is Never Wrong".
H. Gordon Selfridge seorang Usahawan yang berjaya membuka pusat membeli belah yang terkemuka di Kota London berkata: Kejayaannya ialah ia sentiasa menjadi seorang pemimpin bukan BOSS.

Perbandingan yang diberikan oleh H. Gordon Selfridge antara seorang Boss dan seorang Pemimpin

 1. People will sit up and take notice of you if you will sit up and take notice of what makes them sit up and take notice.
 2. The boss drives his men; the leader coaches them.
 3. The boss depends upon authority; the leader on good will.
 4. The boss inspires fear; the leader inspires enthusiasm.
 5. The boss says "I"; the leader, "we."
 6. The boss fixes the blame for the breakdown; the leader fixes the breakdown.
 7. The boss knows how it is done; the leader shows how.
 8. The boss says "Go"; the leader says "Let's go!"
 9. The customer is always right.
  Terima kasih kerana panggil saya " CIKGU"

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِDengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.Bersyukur Kita Kepada Allah S.W.T Dengan Izinnya Perancangan Pembangunan & Perancangan Peningkatan Akademik SMK Belawai Telah Berjalan Dengan Lancar. Kejayaan Paling Manis ialah pencapaian tertinggi PMR 2011 69.59% dengan GPSnya 3.05. Semoga kecemerlangan ini akan diteruskan oleh guru-guru di sana.Sejak 13 Februari 2012 saya kini di SMK Baru Miri. Segala tenaga dan usaha kini tertumpu dipusat tanggungjawab yang baru. Perancangan 5 tahun saya bersama plan strategik sekolah sedang diatur. Harapan saya, saya akan berjaya laksanakannya sepertimana kejayaan saya di SMK Belawai dengan kerjasama dari warga SMK Baru Miri. Semuanya dengan kehendaknya jua...Sejarah perkhidmatan:

23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah

1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu

16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah

13 Februari 2012 - sekarang SMK Baru, Miri

PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.
Anda Adalah Tetamu Saya, Kehadiran Anda Sangat-sangat dihargai. Terima Kasih
Elok Bahasa Bekalan Hidup, Elok Budi Bekalan Mati