PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Tuesday, August 31, 2010

105. Salam Kemerdekaan...

Salam Kemerdekaan dan Salam Satu Malaysia..
Seronok membaca tulisan rakan2 bloger mengenai ulangtahun kemerdekaan Malaysia yang ke 53 (Hari ini) - 31 Ogos 2010. Berbagai pandangan yang diberikan yang rata-ratanya meningkatkan motivasi untuk menyayangi Negera tercinta ini. Jangan tanya apa yang negara kita dapat berikan kepada kita tetapi tanya pada diri apakah sumbangan kita terhadap negara supaya ia kekal makmur, maju dan sentiasa kehadapan.
Malaysia milik kita bersama, keharmonian tidak akan kekal jika kita asyik bertelagah antara satu sama lain. Semua bangsa di dalamnya perlu bersatu di bawah satu bendera. Kibarkan Jalur Gemilang di walau di mana sahaja, kerana kibarannya mampu menaikkan semangat nasionalisme. Sebagai rakyat Malaysia yang baik, kita mesti insaf, jangan disebabkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab perpaduan kaum yang kita bina boleh keruh beberapa saat sahaja sedangkan pejuang-pejuang kemerdekaan bertungkus lumus berusaha untuk bebas dan generasi terdahulu menjaganya selama lebih 50 tahun.
Dari segi lain kemerdekaan dilihat sebagai bebas dari minda yang terpenjara, seperti yang dikatakan oleh Za'ba, kemerdekaan ialah cara kita berubah dari kepercayaan bodoh yang melemahkan akal kepada kepercayaan yang cerdik. Bagi pelajar-pelajar SMKB - kita perlu meletakkan diri kita dalam situasi sebenar, bukan terkongkong seperti katak di bawah tempurung. Semua teguran membina yang disampaikan oleh guru-guru perlu diambil berat kerana di luar sana penuh dengan ranjau dan dugaan yang lebih mencabar. Apa yang anda lihat di sekeliling adalah sementara dan akhirnya kita tidak mampu bersaing.
Ada rakan-rakan kita yang sudah keluar dari sini tetapi terpaksa berpatah balik ke SMKB kerana tidak dapat bersaing dan mengalami kejutan budaya. Oleh itu untuk bersaing kita perlu mempersiapkan diri dengan segala macam bekal yang semua dalam satu "pakej" PMR dan SPM. Tanpa keputusan yang baik sukar untuk kita bergerak lebih maju. Jangan ingat, kamu akan tinggal dengan ibu bapa sampai bila-bila, jangan ingat kamu akan tinggal di asrama sampai bila-bila. Semuanya adalah sementara sebagai batu loncatan untuk kamu bebas, dan jika kamu lulus dengan cemerlang, maka itulah kemerdekaan sebenar bagi diri kamu.
Kepada semua pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam 2010 - PMR dan SPM jangan lupa membuat ulangkaji semasa cuti penggal dan cuti hari raya. Sesungguhnya Allah sedang menguji kesabaran dan kemampuan kamu untuk berjuang hingga berjaya. Saya ingin melihat ramai pelajar tingkatan 3 akan mendapat 8A dan ramai pelajar SPM yang akan mendapat A+ dalam semua subjek. Sesungguhnya kemerdekaan sebenar kepada saya sekarang ialah bebasnya SMKB dari sekolah yang berprestasi rendah...
Merdeka... Merdeka... Merdeka...

3 comments:

cemomoi said...

sambut le merdeka dengan jiwa dan akal yang merdeka

ckLah@xiiinam said...

Salam kemerdekaan...
Kita hayati kemerdekaan kita....dengan cara kita...

Mohamad said...

T.kasih cemomoi dan ckLah@xiiinam,
salam kemerdekaan..cara berbeza tetapi matlamatnya sama.

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.