PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Wednesday, May 28, 2014

256.Cuti sudah berakhir..

Seronok betul cuti kali ini. Agak lama saya bersama anak-anak dan Isteri. Dari 28 Mei 2014 hinggalah 14 Jun 2014, baru balik ke Miri. Walaupun tidak dapat pergi ke tempat-tempat yang hebat di luar negeri, tetapi memadai ke tempat-tempat yang diminta oleh mereka. Bagi kita tempat seperti zoo sudah tentu sangat bosan, apa yang nak dilihat selain dari binatang peliharaan yang terperap di situ sekian lama. Nak melihat Panda tidak kesampaian, katanya masih dikuarantinkan, supaya Panda sesuai dengan cuaca Malaysia.

Tempat ke dua menjadi pilihan mereka ialah di Petrosains, The Discovery Centre di KLCC. Tempat ini sangat menarik sehingga tidak mahu balik. Leka bermain dengan pelbagai permainan yang disediakan. Bukan sahaja kanak-kanak teruja dengan bahan pameran, orang dewasa juga kagum dengan pameran dan pelbagai aktiviti yang dipersembahkan. Perutukan masa selama 2 jam belum tentu cukup untuk bermain semua permaianan yang menarik.

Saya cukup sedar masa untuk anak-anak dengan kita sangat singkat, tanpa kita sedari mereka membesar dengan cepat, dengan kesibukan kita bekerja mencari nafkah. Mereka semakin jauh dari kita, bila usia mereka sudah meningkat mereka tidak lagi mahu mengikut ke mana ibu dan bapa pergi. Mereka lebih rela membuat kerja sendiri di rumah. Banyak alasan mereka jika tidak mahu bersama kecuali ke tempat yang mereka setuju. Mereka merasa malu atau memikirkan semua itu hanyak membuang masa.

Bapa saya pernah berkata, "kamu semua anak lelaki tak ada masalah. Adik-adik perempuan kamu ini belum tahu lagi masa depan mereka. Kalau dapat suami baik, baguslah. Kalau dapat suami tak baik, susahlah mereka. Tak kemanalah..." 

Bapa saya melihat bahawa, anak lelaki boleh buat keputusan sendiri manakala anak perempuan keputusan atas kuasa suami. Sebagai anak sulung saya dapati, dalam apa-apa perkara bapa lebihkan anak perempuan sehinggalah mereka menunaikankan rukun Islam ke lima bersama. Ia berterusan sehingga semua anak perempuan berkahwin, namun apa yang diperlukan oleh anak lelaki tidak diabaikan.

Seorang sahabat pernah berkata, sejak berkahwin dengan Isterinya, beliau sangat berkecil hati dengan bapa mertuanya. Seringkali bapa mertuanya meminta supaya tinggal bersama atau tinggal sahaja berdekatan dengan rumahnya. Asal dia dapat melihat semua anak-anaknya. Tetapi itu tidak berlaku, kehidupan sebenar ialah berpindah randah dari satu tempat ke satu tempat mengikut arahan. Balik kampung pun jarang-jarang. Hak tetap hak. Isteri patut mengikut kata suami.

Tapi kini, bapa mertuanya sudah lama pergi. Anak-anak terus membesar. Seorang demi seorang meninggalkan rumah untuk kehidupan sendiri. Di sinilah datang keinsafan yang amat sangat kepadanya. Kalau boleh biar semua anak tinggal bersama walaupun mereka sudah berumahtangga. Barangkali inilah yang dirasai oleh bapa mertuanya..

Pernah saya mencadangkan kepada seorang rakan guru supaya memohon asrama penuh selepas keputusan UPSR sedikit masa dulu. Keputusan peperiksaan anaknya sangat baik dan sudah tentu diterima tetapi beliau tidak mahu berbuat demikian kerana mahu semua anak-anaknya hidup bersama dengannya, bersama dengan adik-adik yang lain. Menikmati kasih sayang ibu dan bapa, menikmati kasih sayang adik beradik. Katanya belum masanya mereka hidup sendirian, membawa emosi dan membiarkan mereka terlalu jauh.

Bertemu lagi saya dengannya baru-baru ini, anaknya kini tingkatan 6, masih lagi belum dibebaskan. Katanya, masanya sudah mula tiba, dua tahun di tingkatan 6. Mereka sudah boleh bebas, memilih haluan masing-masing ke Universiti, dalam atau luar negeri. Di mana sahaja mereka mahu, di mana sahaja rezeki mereka.

Namun, ada yang yang tidak dapat peluang seperti ini. Dalam keadaan terpaksa anak kecil seusia 7 tahun perlu berpisah. Perlu menjalani hidup sendiri atas pengawasan semangat dan jiwa orang lain.

Lumrah alam. Mereka akan membesar dan akan pergi. Mereka juga akan ada kehidupan sendiri. Ada cita-cita sendiri, ada citarasa sendiri. Tidak ada kuasa kepada kita menahan mereka. Dalam peluang yang ada ini, dukung mereka, cium mereka, bermain dengan mereka, tunjukkan kasih sayang yang berpatutan.. supaya tidak kesunyian di kemudian hari.

Selamat hari bapa..

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.