PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Wednesday, May 28, 2014

255.PERUTUSAN PENGETUA SEMPENA HARI GURU PERINGKAT SEKOLAH 201416 Mei merupakan hari yang sangat bermakna bagi insan yang bergelar “guru”. Pada hari ini mereka biasanya akan di rai dan diberi pelbagai ucapan sebagai mengenang jasa dan bakti mereka kepada insan lain yang bergelar “Murid”. Pada hari ini juga merupakan hari yang menjadi ukuran kepada guru mana guru yang diminati akan menerima banyak hadiah daripada murid, dan sebaliknya guru yang kurang diminati akan berasa berduka dan sedikit berkecil hati kerana rasa tidak disanjungi.

Maka, pada tanggal 16 Mei ini jugalah hari dimana mengukur tahab kesabaran guru, mengukur keikhlasan guru  dan mengukur keupayaan guru mempengaruhi mereka yang bergelar murid untuk bersama-sama guru mencemerlangkan subjek yang guru ajar. Sebagaimana guru menilai murid dan mengkelaskan mereka kepada kelas A, B, C dan D dan mengkelaskan murid kepada kohot-kohot mengikut tahun jika pencapaian mereka tidak memberansangkan, begitu juga murid, mereka juga mengkelaskan guru kepada beberapa kedudukan menurut penilaian mereka. Ada guru yang malas, ada guru yang rajin. Ada guru yang banyak Ilmunya dan ada guru yang tidak berubah ilmunya dari masa beliau mula mengajar sehingga ke pencen.

Dunia semakin maju, pengajaran dan pembelajaran dalam kelas menjadi bertambah rumit. Sikap pelajar sangat agresif. Penghormatan pelajar kepada guru dilihat kepada betapa hebatnya guru itu. Kita boleh lihat, kelas-kelas dimana guru-gurunya lemah, murid-muridnya akan mula mempermainkan guru dengan pelbagai cara termasuk memberi gelaran tertentu berbanding dengan guru-guru yang dilihat sebagai lemah tetapi dengan keyakinan guru, ketegasan guru dan ketinggian ilmu yang ada pada guru tersebut pelajar menghormati dan mereka boleh mengikut haluan guru walaupun berada dalam kelas yang lemah. 

Oleh itu marilah kita sama-sama cerminkan diri di mana kita sebagai guru, sebanyak mana pengorbanan kita kepada murid dengan membangunkan potensi diri  kita sebagai guru yang berkalibar dan bertaraf dunia. Apabila kita dinobatkan sebagai guru yang cemerlang pada pandangan murid kita, maka kita berhak untuk berbangga dan dihargai atas pengorbanan yang kita curahkan kepada mereka menurut pandangan seseorang guru. Ada yang rasa berbangga jika dianugerahkan hadiah, ada yang rasa berbangga jika melihat anak didiknya berjaya dan ada yang dinobatkan sebagai tokoh guru malah ada yang hanya berasa berbangga dengan diberi Allah SWT kesihatan yang luar biasa atas doa dan rasa syukur murid-murid kepadanya.

Pada sambutan Hari Guru peringkat sekolah pada 27 Mei 2014 ini saya mengajak semua warga guru SMK Baru Miri sama-sama kita menjadi guru, yang benar-benar guru. Marilah sama-sama kita menjadi guru yang hebat. Tidak semua insan di dunia ini dapat menggalas tanggungjawab yang besar seperti kita yang bergelut dengan tugas mendidik anak-anak yang pelbagai kerenah dan ragam. Kesabaran dan komitment kita mencorak intelektual jasmani dan rohani sebenarnya telah mengangkat martabat diri kita ketahap yang mulia dan dipandang tinggi.

Di kesempatan ini saya saya ingin mengucapkan selamat Hari Guru kepada semua pendidik di SMK Baru Miri, sesungguhnya kecemerlangan Akademik dan Kecemerlangan Ko-kurikulum di SMK Baru Miri adalah cermin kecucian hati dan cermin pengorbanan dan kegigihan kita semua. Mudah-mudahan jasa dan pegorbanan kita ini akan di kenang selamanya oleh murid kita. Teruslah gigih mencorak masa depan generasi kita yang terbaik kita boleh buat, demi masa depan Negara tercinta…

Mohamad Shariff Bin Mat Saad
24 Mei 2014

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِDengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.Bersyukur Kita Kepada Allah S.W.T Dengan Izinnya Perancangan Pembangunan & Perancangan Peningkatan Akademik SMK Belawai Telah Berjalan Dengan Lancar. Kejayaan Paling Manis ialah pencapaian tertinggi PMR 2011 69.59% dengan GPSnya 3.05. Semoga kecemerlangan ini akan diteruskan oleh guru-guru di sana.Sejak 13 Februari 2012 saya kini di SMK Baru Miri. Segala tenaga dan usaha kini tertumpu dipusat tanggungjawab yang baru. Perancangan 5 tahun saya bersama plan strategik sekolah sedang diatur. Harapan saya, saya akan berjaya laksanakannya sepertimana kejayaan saya di SMK Belawai dengan kerjasama dari warga SMK Baru Miri. Semuanya dengan kehendaknya jua...Sejarah perkhidmatan:

23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah

1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu

16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah

13 Februari 2012 - sekarang SMK Baru, Miri

PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.
Anda Adalah Tetamu Saya, Kehadiran Anda Sangat-sangat dihargai. Terima Kasih
Elok Bahasa Bekalan Hidup, Elok Budi Bekalan Mati