PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Friday, March 2, 2012

217.SMK Baru, Miri dan SMK Lutong Pengelola Bersama MSSM Bahagian Miri 2012

Cg Marcus sedang mempengerusikan
Mesyuarat terakhir Kejohanan Padang
Dan Balapan MSSM Bahagian Miri
Kejohanan Padang dan Balapan (Olahraga) MSSM Bahagian Miri baru sahaja selesai. Tadi tepat  jam 4.00 petang 2 March 2012 di Stadium terbuka Miri perasmian penutupannya telah disempurnakan oleh YB Dato’ Dr Lee Kim Shin, Menteri Muda Perhubungan & Menteri Muda Sukan. Manakala sebelum ini majlis perasmian pada 28 Februari lalu disempurnakan oleh Wakil YB Dato’ Sri Peter Chin Fah Kui, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Malaysia Merangkap Ahli Parlimen P219 Miri.

Kejohanan Padang dan Balapan MSSM Bahagian Miri kali ini diberikan tanggungjawab kepada SMK Baru Miri dan SMK Lutong sebagai pengelola bersama. Ini suatu yang baru kepada saya, kerana pengalaman sebelum ini di Sibu atau di Mukah, hanya sebuah sekolah menengah sahaja yang diberikan tanggungjawab untuk melaksanakannya dan dibantu oleh sekolah-sekolah lain. Cara sekolah-sekolah Menengah Bahagian Miri amalkan ini juga di lihat sangat baik, kerana gabungan yang mantap dapat menghasilkan kejohanan yang baik dan bermutu.

Guru-guru yang hadir mesyuarat terakhir Kejohanan
Cabutan Lorong yang diadakan di Bilik Mesyuarat SMK Baru, Miri
Semakan terakhir, untuk memastikan semua perancangan berjalan lancar
Mesyuarat pengurus pasukan di Dewan Harmoni SMK Baru
Guru-guru sedang membuat semakan kad pengenalan
Berdisiplin - Atlit SMK Baru berada di khemah sementara menunggu acara masing-masing.
Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua kontinjen yang mengambil bahagian. Seperti yang disebut oleh Penolong PPD Miri En Alias, perjalanan sukan kali ini berjalan lancar tanpa berlakunya insiden yang tidak diingini. Namun ada sedikit kecatatan pada majlis penutupan kerana kekeliruan dibahagian hadiah. Tetapi ini bukan ukuran bahawa Kejohanan Padang dan Balapan (Olahraga) kali ini tidak hebat, namun insiden yang berlaku patut dijadikan teladan dan diperbaiki mana yang kurang. Sama-sama kita lihat Kejohanan Padang dan Balapan kali ini di sudut semangat kesukanan, bukan hanya meraih dan membolot sebanyak mana hadiah tetapi yang penting ialah sukan melahirkan perpaduan dan hubungan baik antara satu sama lain.

YB Dato' Dr Lee Kim Shin sedang berucap di dalam majlis penangguhan
Bahagian Data dan keputusan - sangat penting semasa penangguhan untu memastikan keputusan keluar dengan cepat - Anda telah melakukan yang terbaik..
Semua atlit dari 30 buah sekolah yang mengambil bahagian berkumpul di padang menanti keputusan di umumkan.
Seperti biasa, semua kategori hadiah sehingga juara keseluruhan di sandang oleh SM Riam (Persendirian). Bagi saya sekolah ini sangat hebat. Barangkali sekolah-sekolah lain juga perlu selidiki apakah rahsia kejayaan besar mereka. 29 buah sekolah dari 30 buah sekolah Bahagian Miri perlu bekerja keras bagaimana cara untuk mengatasi SM Riam. Kalau tidak pun, sebahagian dari pingat yang diperolehi oleh SM Riam dapat diagih-agihkan kepada semua sekolah yang mengambil bahagian kerana ada beberapa sekolah yang sekadar menyertai dan pulang dengan tangan kosong tanpa memperolehi apa-apa pingat.


En Alias Penolong PPD Miri, mewakili PPD Miri Pn Hajjah Rosnani yang mejalankan tugas rasmi di Kuching, sedang menyampaikan ucapan aluan..
SMK Baru hanya Berjaya memperolehi 1 Pingat sahaja iaitu gangsa untuk acara 200M Lelaki kelas 3 melalui adik Hadzree B. Hassan dengan pungutan masa 26.00s. Walaupun SMK Baru mensasarkan 6 pingat, tetapi hanya Berjaya satu sahaja, kita sangat-sangat bersyukur. Komitmen yang ditunjukkan oleh jurulatih sekolah, Cg Mizan, Cg Janot, Cg Adib dan beberapa orang guru lain, sangat membanggakan. Kita sudah berusaha tetapi kita Berjaya 1, itu sudah memadai dari tidak ada usaha, tetapi mengharapkan kejayaan. Tahniah untuk semua. Tahniah juga kepada semua pelajar yang mengambil bahagian dalam pertandingan perbarisan yang mendapat tempat ke dua, yang terpaksa mengalah dengan SMK Lutung di tempat pertama.


Bahagian Buletin - sibuk dengan tugas mereka untuk menyampaikan berita terkini.
Kesempatan ini, saya mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam sukan berprestej ini, terutama semua guru dari SMK Baru dan SMK Lutong termasuk dengan pengetuanya En Marcus Hugo, semua penolong kanan Ko-k kedua-dua buah sekolah terutamanya yang bertungkus lumus memastikan kejohanan ini berjalan lancar. Begitu juga dengan pegawai-pegawai kejohanan dari sekolah-sekolah Menengah berdekatan, Polis, Rela, PBSM, JPAM dan semua agensi yang memberi kerjasama yang saya tidak sebutkan di sini. Terima kasih kepada semua pelajar pembantu dari kedua-dua buah sekolah. Sama-sama berjemur di terik mentari bersama-sama guru-guru tanpa mengenal lelah.


Kita hanya merancang tetapi Allah juga yang menentukannya. Kita merancang untuk berjaya. Lebih baik dari tidak merancang kerana itu sudah menunjukkan bahawa kita merancang untuk gagal..


Terima kasih cikgu…

2 comments:

ckLah @xiiinam said...

Majulah sukan untuk negara :-)

zue said...

suka nengok bila ada anak2 yg aktif dlm bidang sukan...anak2 sy satu pun x ada..:(

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.