PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Wednesday, February 22, 2012

216. Muhyiddin arah pengurusan sekolah pupuk sikap penerimaan pelajar - Lebihkan Program Perpaduan

Muhyiddin Yassin beramah mesra dengan sebahagian pelajar selepas merasmikan minggu  keharmonian Penganut Antara Agama Sedunia Peringkat Sekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Perempuan Sri Aman, Petaling Jaya, Semalam
PETALING JAYA 21 FEB - Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengarahkan pengurusan sekolah di seluruh negara menganjurkan lebih banyak program bagi memupuk sikap penerimaan serta perpaduan di kalangan pelajar pelbagai agama dan keturunan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pengurusan sekolah juga perlu memastikan supaya aktiviti berkenaan turut disertai oleh ibu bapa para pelajar di sekolah masing-masing. Beliau memberitahu, usaha itu bagi menjamin sikap toleransi serta penerimaan di kalangan masyarakat berbilang kaum dan agama di negara ini dapat dipupuk sejak di peringkat sekolah lagi.

"Jangan kita sentuh sensitiviti di antara sesama kita walaupun kita datang daripada agama dan anutan agama berbeza.

"Kita hormat kelainan kita, kita terima kelainan sebagai satu warisan yang kita hargai kerana mungkin tidak banyak negara seperti Malaysia," Katanya.

Beliau yang juga menteri Pelajaran berkata demikian semasa berucap merasmikan Minggu Keharmonian Antara Penganut Agama Sedunia 2012 Peringkat Sekolah, di Sekolah Menengah Kebangsaan (P) Sri Aman di Sini.

Muhyiddin bagaimanapun yakin sistem persekolahan yang diamalkan kerajaan selama ini telah berjaya memupuk semangat hormat-menghormati di kalangan masyarakat seterusnya memastikan keamanan negara.

Dengan keamanan, katanya kepimpinan negara dapat memberi tumpuan kepada usaha memacu Malaysia mencapai lebih banyak kemajuan serta menuju status sebagai negara maju dan berpendapatan tinggi kelak.

"Ada negara yang mempunyai hanya satu agama tapi terdiri daripada pelbagai puak dan bergaduh serta berperang sesama sendiri.

"Ada juga negara yang mempunyai pelbagai agama tetapi hubungan mereka sentiasa tegang (sehingga) kadang-kadang berlaku pertempuran seterusnya pertumpahan darah," jelasnya.

Dalam pada itu, Resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa bersatu (PBB) pada Oktober 2010 mengistiharkan minggu pertama setiap bulan Februari Sebagai Minggu Keharmonian Antara Agama Sedunia.

Oleh : Raja Syahrir Abu Bakar
syahrir.bakar@utusan.com.my

2 comments:

zue said...

assalamualaikum,
di sek anak2 sy..mmg trdpt ramai pelajar2 yg brbagai bangsa tetapi sy melihat mereka ni brkwn dgn sesama mereka begitu juga anak3 melayu.

Mohamad said...

W.Salam Zue..
Kebanyakkan kita begitulah, lebih senang berkawan sesama kita saja. Begitu juga jika ada kelompok2 tertentu, alasannya senang berkomunukasi.. Bagaimanapun kita harap perpaduan di negera kita tetap kekal untuk menjamin kelangsungan hidup yang harmoni...

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِDengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.Bersyukur Kita Kepada Allah S.W.T Dengan Izinnya Perancangan Pembangunan & Perancangan Peningkatan Akademik SMK Belawai Telah Berjalan Dengan Lancar. Kejayaan Paling Manis ialah pencapaian tertinggi PMR 2011 69.59% dengan GPSnya 3.05. Semoga kecemerlangan ini akan diteruskan oleh guru-guru di sana.Sejak 13 Februari 2012 saya kini di SMK Baru Miri. Segala tenaga dan usaha kini tertumpu dipusat tanggungjawab yang baru. Perancangan 5 tahun saya bersama plan strategik sekolah sedang diatur. Harapan saya, saya akan berjaya laksanakannya sepertimana kejayaan saya di SMK Belawai dengan kerjasama dari warga SMK Baru Miri. Semuanya dengan kehendaknya jua...Sejarah perkhidmatan:

23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah

1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu

16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah

13 Februari 2012 - sekarang SMK Baru, Miri

PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.
Anda Adalah Tetamu Saya, Kehadiran Anda Sangat-sangat dihargai. Terima Kasih
Elok Bahasa Bekalan Hidup, Elok Budi Bekalan Mati