PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Sunday, February 19, 2012

214.Selamat Tinggal SMK Belawai...

Sudah 1 minggu saya di SMK Baru Miri, tetapi lidah saya masih”saruk”, masih mahu menyebut SMK Belawai bila ditanya dari mana. Begitu juga semasa dalam ucapan perhimpunan. Selama 5 tahun 5 bulan di SMK belawai, tentunya semua ini sudah sebati dalam jiwa saya, lebih-lebih lagi segala usaha dan tenaga saya dicurahkan sepenuhnya untuk membangunkan SMK Belawai. Saya bekerja bagaikan mahu berpindah esok, perancangan dan pelaksanaan perlu segera tetapi apakan daya, kekangannya ialah peruntukan. Masih ada perancangan saya yang belum terlaksana sehingga saya melangkah keluar pada 11 Februari 2012, namun saya berpuas hati dengan pencapaian sekolah PMR 2011 69.59% dengan GPSnya 3.05 dan saya tinggalkan warga sekolah menikmati kemudahan sekolah sedia ada. Selepas ini terserahlah kepada pihak pengurusan seterusnya.

Ucapan terakhir di Dataran Ilmu

Simbolik penyerahan tugas kepada Penolong Kanan Pentadbiran Cg Yusop Bin Hj Omar

Menerima tabik Hormat Terakhir Dari Pasukan Kadet Polis, SMK Belawai

Memeriksa barisan.. Kadet Polis SMK Belawai Terbaik.
Saya berjanji pada diri ini, saya mahu melangkah keluar tanpa mengalir air mata. Saya lakukan yang terbaik apa yang saya boleh lakukan dengan kudrat yang ada. Saya sudah melaksanakan apa yang difikirkan perlu dan telah mengatasi sebahagian dari masalah warga sekolah. Saya perlu menangis kerana saya akan merasa kesal, jika 5 tahun perkhidmatan saya tiada apa-apa perubahan yang berlaku, tetapi mengalir juga air mata ini kerana adat manusia, berpisah itu memang menyedihkan walaupun menurut perintah.


Hampir 100% pelajar di SMK Belawai memakai Baju Pasukan Beruniform masing-masing pada hari Rabu, Terima kasih Cg Gani - Hebat

Banyak kenangan saya di SMK Belawai, walaupun sekolah ini pada mulanya bukan pilihan saya. Sedih dan tercari-cari di mana sebenarnya SMK Belawai ini. Berat benar kaki untuk melangkah. Sehingga saya sekeluarga mengambil cuti ke Kota Kinabalu sepanjang cuti 1 minggu bulan September. Diberi motivasi oleh En. Wong Chung Kung, PPD Sibu ketika ini dan akhirnya saya menerima pelawaan ke SMK Belawai. Sampai sahaja di jeti Tanjung Manis, saya sekali lagi diuji, bila terpaksa menaiki lori yang diubahsuai menjadi teksi atau bas ini sehinggalah sampai ke SMK Belawai. Orang pertama yang saya jumpa ialah En Adeni, Iman masjid Tanjung manis (Abang Cg Hasbi) yang menyapa saya di Jeti Tanjung Manis.
Bergambar kenangan bersama pelajar
Paling saya tidak lupa ialah pengalaman menaiki “speed boat”, menaiki bot ekspress dan pernah duduk di atas bumbung kerana di dalamnya penuh. Susah payah ini ditempuhi sehinggalah awal tahun lepas bila mana jalan Sibu ke Tanjung Manis dapat diguna pakai. Masyarakat di Belawai, Rajang, Jerijeh dan Tanjung Manis sangat perihatin, sangat baik dan sentiasa memberi kerjasama kepada saya sepanjang perkhdimatan saya di SMK Belawai. Saya sangat-sangat berterima kasih kepada Ayahanda Penghulu Ariffin, Ayahanda Penghulu Dandan dan Ayahanda Penghulu Razali yang sentiasa mengambil berat hal-hal disiplin pelajar di Sekolah terutama pelajar dari kampung masing-masing. Begitu juga dengan ketua-ketua masyarakat. Ketua Kampung, Tuai Rumah dan ketua-ketua jabatan terutamanya Tuan Pegawai Pegawai Daerah, Daerah Kecil Belawai Abang Mohamad Bin Abang Turkey, En Maliki (TMD), En Hamidi (Lapangan Terbang Tg Manis), Tuan Imam Jerijeh En Baki, Tuan Imam Belawai, En Pandi (TM Furniture), En Ibni (TMR), YDP PIBG En Allawie Bin Hj Sidek dan Ahli Eksconya dan semua orang-perseorangan yang mengenali dan pernah bekerjasama dengan saya membangunkan SMK Belawai.


Mohon kemaafan - jika terkasar bahasa.. Anak-anak yang baik. Sopan santun budaya kita. Mereka umpama kain putih. Kita yang mencorakkannya..
Guru-guru di SMK Belawai juga adalah guru-guru yang sangat hebat. Mereka mampu melaksanakan tugas yang diberikan dengan penuh tanggungjawab. Kejayaan SMK Belawai bukan kejayaan saya seorang tetapi kejayaan semua warga sekolah. Tanpa bantuan guru-guru, kakitangan, pekerja pembersihan dan pengawal keselamatan mustahil SMK Belawai hebat seperti sekarang. Begitu juga barisan pengurusan yang sentiasa memberi idea2 bernas ke arah kejayaan. Pengurusan kewangan di bawah seliaan KPT Puan Rosdyana juga sangat menyerlah, sehingga diiktiraf oleh Jabatan Akauntan Negara Cawangan Sarikei, pengurusan kewangan SMK Belawai adalah antara 5 pusat tanggungjawab yang berbaik di Daerah Sarikei. Tahniah untuk semua dan saya doakan semoga SMK Belawai Sentiasa Cemerlang.
Bergambar kenangan bersama guru-guru SMK Belawai
Hadiah dari Pelajar Asrama. Banyak hadiah yang saya dapat. Dari pelajar, guru, AKS, PPD, Sekolah dan Juga dari Persatuan Pengetua Bahagian Mukah, Terima kasih banyak-banyak..
Hadiah dari Tingkatan 5 Sains. Maaf kepada pelajar lain gambar tidak dapat disiarkan. Jangan kecil hati, hadiah kamu sangat menarik hati saya termasuk 2 biji buah cempedak... kad dan juga sajak..
Satu perkara yang pasti dan patut ada adalah pelajar yang hebat. Tanpa pelajar tiadalah guru. Perkara yang kita tidak nampak ialah apabila kekurangan pelajar di Sekolah, Quata guru juga akan berkurang. Apa akan jadi jika ada saja pelajar yang bermasalah di sekolah, kita cadangkan mereka berhenti sekolah. Sudah tentulah kedudukan guru di sekolah juga akan menerima kesannya. Lebihan guru akan berlaku dan akan ada guru-guru yang dipaksa berpindah. Saya pasti pelajar-pelajar di SMK Belawai adalah yang terbaik. Pemantauan Nazir pada tahun 2011 lalu mendapati peratus ponteng sekolah adalah amat sedikit dan pada tahab yang tidak membimbangkan. Namun perlu ada usaha untuk mencapai poteng sifar walaupun sukar dilaksanakan. Dari segi akademik, saya percaya dengan adanya guru yang hebat dan pelajar yang hebat sudah pasti keputusan peperiksaan akan memberansangkan. Buktinya ialah PMR 2011. Selamat menduduki peperiksaan PMR 2012 kepada semua pelajar tingkatan 3 sekarang dan SPM bagi pelajar tingkatan 5 sekarang. Buat yang terbaik untuk diri kamu sendiri dan saya sentiasa doakan kamu sentiasa cemerlang.

Datuk Hajjah Norah.. Kata-kata Yang Berhormat kini bukannya omong kosong tetapi penuh dengan wawasan. Sokonglah beliau demi masa depan Daerah Kecil Belawai. Semoga selepas ini banyak pembangunan akan hebat di sini sama ada dari seosial, ekonomi dan Rohani... Sahsiah anak-anak..
Akhir sekali saya sangat-sangat berterima kasih kepada Datuk Hajjah Norah Tun Abd Rahman, Datuk Hamden Hj Ahmad dan Datuk Len Talif kerana keperihatinan mereka terhadap satu-satunya sekolah di hujung Tanjung itu. Harapan saya mereka akan sentiasa memberi kerjasama kepada pengetua baru nanti. Terima kasih yang tidak terhingga kepada guru-guru yang mengatur majlis pepisahan saya pada hari sabtu lalu, sesungguhnya anda semua di dalam hati saya... Mohon sejuta kemaafan jika ada kesilapan semasa saja menerajui pentadbiran SMK Belawai.

SELAMAT TINGGAL SMK BELAWAI...

Terima kasih Cikgu...

14 comments:

mimisha said...

pindah ke mana cikgu ? seronok saya baca pengalaman cikgu. saya semestinya tidak peroleh pengalaman spt cikgu. Tahniah, selamat menjalankan tugas :)

sonata anak kancil said...

Assalamualaikum - tahniah cikgu - selamat bertugas di sekolah baru

Mie said...

Selamat bertugas di tempat baru Cikgu Mohamad.

Saya baru balik dari bercuti di Miri dan Brunei pada minggu lepas...

Mohamad said...

Terima kasih mimisha,
Saya berpindah ke SMK Baru, Miri.. Senang2 melanconglah ke sini.

Mohamad said...

Sonata anak kecil,
Terima kasih..

Mohamad said...

Mie,
Terima kasih.. Datang lagi ke Miri nanti..

Dyana said...

TAHNIAH!!!!!semoga ditempat baru dapat meneruskan perjuangan yang belum kesampaian.

ibuintan said...

tahniah.. selamat bertugas di sekolah baru cikgu

moga SMK Baru Miri cemerlang di bawah pimpinan cikgu

Mohamad said...

Puan Ros, KPT Yang Hebat..
Terima kasih kerana banyak memberi sokongan dan tunjukajar yang berguna dalam pengurusan kewangan.. semoga kita juga cemerlang di tempat baru dan berbahagia bersama anak-anak.

Seronok bekerja dengan kitak orang semua di Pejabat SMK Belawai. Semuanya memberi komitmen yang sangat tinggi dalam pekerjaan. Semuanya dalam kenangan KPT Ros Dyana, PT Cik Tina, PT Mohammad, Sarkawi, Gerdi, Minda, Harun dan Suraya..

Semoga kita akan bertemu kembali...

Mohamad said...

Terima kasih Ibuintan,
Sudah masuk 2 minggu di Miri, saya dapat merasakan saya mempunyai pasukan yang sangat hebat untuk sama-sama cemerlang di SMK Baru...

garfield said...

selamat bertugas di tempat baru...

Mohamad said...

Terima kasih Cg Hashimah.. semoga cikgu sentiasa cemerlang. SMK Belawai tetap dalam kenangan...

ganisibli said...

selamat bertugas di tempat baru, semoga panjang umur dan murah rezki. Di lain masa jumpa lagi. sesalinan laporan rasmi dan sekeping vcd kejohanan olahraga MSSB Mukah kali ke 9 2012 akan dikirim kepada cikgu sebagai kenangan dari unit KOKURIKULUM SMK BELAWAI.

Mohamad said...

Terima kasih Cikgu Gani.. pengurusan sukan yang sangat hebat. Sungguh cemerlang. Rasa sungguh tidak seronok bila saat2 akhir kejohanan saya terpaksa perpindah secara tergesa-gesa..

Walau bagaimanapun Tahiniah sekali lagi kepada cikgu dan semua guru yang memberi komitmen kejayaan Majlis ini..

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.