PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Tuesday, October 4, 2011

205.Bermulanya Perjuangan - PMR 2011

Suasana pagi 4 Oktober 2011 di Dataran Ilmu SMK Belawai

Cuaca pada pagi ini 4 Oktober 2011 sangat baik. Mentari pagi nampaknya seolah-olah mengerti apa yang sedang difikirkan oleh para pelajar calon PMR 2011 SMK Belawai yang sedang melangkah Ke Dewan Barong. Peperiksaan pertama pada hari ini ialah Bahasa Melayu ketas 1. Hari-hari sebelum ini matahari bersinar terang pada waktu-waktu begini tetapi hari ini suasana cukup redup dan barangkali sedang mendoakan kecemerlangan SMK Belawai seperti yang diharapkan oleh semua warga sekolah yang selama ini berusaha keras dengan pelbagai program demi untuk melahirkan ramai pelajar cemerlang.

Doa dipohon kejayaan milik SMK Belawai - semoga usaha direstui
Bermaafan dengan ibu bapa dan ada yang sempat berbincang dengan ibu tersayang
Kehadiran ibu bapa yang mengiringi para pelajar juga sangat menggalakkan untuk memberi motivasi kepada anak-anak untuk terakhir kalinya sebelum mereka melangkah masuk ke dewan. Debaran bukan sahaja dirasai oleh anak-anak calon PMR tetapi juga para ibu bapa. Awal mereka datang dan sama-sama berkumpul di depan dewan demi memastikan keselesaan dan kesediaan anak masing-masing. Kehadiran YDP PIBG dan sedikit kata-kata semangat juang juga menambahkan lagi keazaman pelajar untuk melakukan yang terbaik. Seterusnya langkah masuk pejuang-pejuang ini diiringi dengan doa selamat yang dibaca oleh Ustaz Husni Zaim.

Calon-calon PMR SMK Belawai sedang berjalan masuk ke Dewan Barong
Ibu bapa yang sama-sama mengiringi anak-anak masuk ke Dewan
Tepat jam 7.45 pagi semua calon di panggil masuk ke dewan. Ruang yang sedikit itu, anak-anak dan para ibu bapa mengambil kesempatan bersalaman antara satu sama lain dan ada yang berpelukan. Kelihatan ada pelajar yang menitis air mata, melihat betapa sayangnya ibu bapa kepada mereka walaupun selama ini ada yang menimbulkan pelbagai masalah disiplin. Apa pun yang paling penting pada saat-saat ini ialah biar mereka tahu bahawa  pengorbanan mereka belajar selama 3 tahun sebelum PMR ini sangat-sangat dihargai oleh semua orang. Bukan sahaja ibu bapa tetapi semua guru dan masyarakat.

Para pelajar yang dikasihi - sesungguhnya pengorbanan kamu dihargai
Terima kasih kepada semua ibu bapa yang hadir, terima kasih kepada YDP dan mantan YDP, Semua penolong kanan, guru-guru kanan dan guru-guru subjek yang turut serta dalam majlis ringkas tersebut. Terima kasih kepada ibu bapa yang bersedekah belanja minum di kantin sekolah. Semoga usaha kita ini akan membawa keberkatan. InsyaAllah..

Selamat Menduduki Peperiksaan PMR kepada semua calon PMR 2011 di Seluruh Malaysia. Semoga anda semua berjaya mengejar cita-cita. Jawab dengan hati yang penuh cekal dan jadikan kejayaan kamu sebagai hadiah yang paling menarik dan bermakna kepada kedua-dua ibu bapa dan guru-guru.

Terima kasih Cikgu..

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.