PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Sunday, October 2, 2011

204.RIMUP SMK Belawai penutup sambutan Hari Raya 2011

20 September lalu merupakan kemuncak semua sambutan perayaan dan aktiviti yang tertangguh bagi SMK Belawai.  Satu sejarah telah tercipta di mana semua program di satukan menjadikan “All in One” iaitu Sambutan hari raya Idulfitri peringkat sekolah, RIMUP (Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan), Majlis Penyampaian Kismis untuk para pelajar tingkatan lima dan Majlis Penutupan Bulan Kemerdekaan.

Majlis pada hari tersebut berjalan lancar seperti yang dirancang. Semua pelajar, staf sokongan dan guru berpakaian cantik dengan pakaian baru hari raya masing-masing. Begitu juga para pelajar dan guru-guru dari kaum lain seperti Iban, Cina dan India. Semuanya dengan pakaian tradisi masing-masing.  Apa yang sangat membanggakan ada dikalangan guru-guru Melayu, India dan Cina yang sanggup meminjamkan pakaian kepada para pelajar bukan Melayu supaya mereka juga dapat sama-sama berpakaian cantik seperti para pelajar lain pada hari tersebut.

Wajah-wajah ceria SMK Belawai
Lebih membanggakan lagi ialah sifat pemurah ibu bapa pelajar yang sanggup menyediakan Kek, biskut dan pelbagai makanan lain untuk dibawa oleh anak-anak ke sekolah. Saya difahamkan ada para ibu yang bersengkang mata semata-mata untuk menyiapkan kek untuk di bawa oleh anak-anak ke sekolah. Selain dari itu para pelajar juga sanggup mengeluarkan wang RM1 seorang untuk membeli makanan lain, selain dari air kotak yang disumbangkan oleh pihak sekolah. Dalam pada itu di bilik guru, beberapa orang guru telah bersepakat mengadakan jamuan untuk semua staf. Menariknya dalam suasana bergembira tersebut, tanggungjawab untuk melaksanakan Pengajaran dan pembelajaran berjalan dengan lancar.

Suasana di dalam Masjid Belawai dan Majlis Perasmian
Pada hari khamis malam jumaat pada minggu yang sama juga Majlis solat hajat telah dapat dilaksanakan seperti yang dirancang mengikut giliran. Majlis soalat hajat kali ini ialah di Masjid Kampung Belawai yang di rasmikan oleh Yang Berbahagia En. Abang Mohamad Bin Abang Turkey, Pegawai Daerah, Daerah Kecil Belawai. Namun selepas ini ada 2 lagi aktiviti yang perlu dilaksanakan iaitu Majlis Menghalalkan Ilmu dan Majlis Anugerah kecemerlangan Pelajar.


Masjid Darul Arqam, Pamandangan di luar dan Dalam
Di sini, saya mengambil kesempatan mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua guru selaku AJK yang bertungkus menjalankan tugas dan memastikan semua aktiviti sekolah berjalan dengan lancar. Terima kasih kepada semua pelajar dan tidak dilupakan kepada semua penduduk kampong terutama Kampung Belawai dan AJK Masjid Kampung Belawai yang memberi kerjasama yang sangat baik kepada pihak sekolah dalam memastikan solah hajat Berjaya dilaksanakan. Harapan saya hubungan yang baik ini dapat di kekalkan sampai bila-bila walaupun saya tidak lagi berkhidmat di SMK Belawai. InsyaAllah pada tahun hadapan kita akan laksanakan solat hajat di Masjid Tanjung Manis jika di Izinkan Allah..

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.