PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Saturday, December 11, 2010

140.Dirai, Selamat Jalan dan Selamat Datang

Gambar hiasan
www.budiey.com
Hari ini (10 Disember 2010) ke Mukah lagi.. Bukannya datang untuk bermesyuarat tetapi untuk meraikan rakan yang akan berpindah. Lama sudah tidak menaiki bas dari Sibu ke Mukah. Bandar yang tidak dapat dipisahkan dengan hidup saya kerana di sinilah tempat bertemu dengan isteri tercinta..  Restaurant U dan Me tempat kami selalu bertemu dah tak wujud lagi dan banyak perubahan yang berlaku keatasnya. Namun kenangan berbasikal dan berpayung masih kekal dalam kenangan.

Jalan ke Mukah sedang dalam pembinaan dan
banyak yang sudah diturap..
Jalan ini menguji kecekapan pemandu.
Lori2 balak dan lori2 yang membawa arang batu dari
 lombong menyumbang kerosakan jalan.
Bagi pemandu kenderaan pacuan 4 roda jalan ini
 memang untuk mereka.. Yang tak berubah ialah jalan masuk dari Pekan Selangau ke Mukah. Sejak tahun 1993 saya pertama kali melangkah ke Sarawak dan di tempatkan di SMK Three Rivers, sampai ke hari ini jalannya masih begitu. Perjalanan dengan bas jam 2.30 petang tadi amat mencabar. Sesekali saya di terkam rasa cemas bila keadaan bas seakan-akan akan terbalik disebabkan jalannya yang dalam pembinaan berlobang-lobang sana sini. Lobangnya pula bukannya sebarang, lebih besar dari kawah yang ada di dapur dewan makan SMK Belawai. Agaknya bila akan siap sepenuhnya jalan tersebut entahlah. Saya difahamkan oleh rakan sebelah saya semasa di dalam bas tadi, jalannya hanya 57 km, tetapi pembinaannya sudah memakan masa beberapa tahun.

Majlis berjalan lancar seperti dirancang,
Dalam Gambar Beramai-ramai
Berdiri Dari kiri, Cg Bidin (SMK Three Rivers), Saya, Cg Mustapha (SMK Dalat), Cg  Raniah (SMK Matu), Cg Hajjah Zakiah (SMK Mukah), Cg Tony (SMK Batang Igan). Duduk Cg Aseng Kuman (SMK St Patrick), Tuan Hj Rajaee (SMK TPDH Normah Daro dan Cg Awang (SMK Oya)
Syukurlah, saya selamat sampai ke Bandar Mukah Jam 6.00 petang dan terus ke Hotel Budget.. Bila melihat ketengangan Bandar ini hilang rasa cemas dan takut. Tepat jam Jam 7.00 petang Cg Mustapha (YDP Persatuan Pengetua Bahagian Mukah) datang menjemput ke Restaurant Riverside. Setelah semua rakan berkumpul, tepat jam 7.30 petang makanan dihidangkan dan majlis berlangsung sehingga jam 9.30 malam. Selamat berhijrah ke tempat baru kepada Cg. Raniah Pengetua SMK Matu dan tahniah atas kenaikan pangkat ke DG52. Semoga di SMK Maradong nanti cg akan lebih cemerlang memimpin dan tidak lupa kami di sini. Selamat datang juga di ucapkan kepada pengetua baru SMK Matu, Cg Abdul Hamid Bin Lias (yang berasal dr Terengganu) dan pengetua baru SMK Batang Igan Cg Tony Bin Anis (dari Kuching). Selamat bertugas sebagai pengetua dan selamat memimpin sekolah kearah kecemerlangan.

Tahniah juga diucapkan  kepada SMK St Patrick di bawah pimpinan Cg. Aseng Kuman (Mantan YDP persatuan Pengetua Bahagian Mukah), kerana berjaya meraih hadiah Inovasi tempat ke 3 anjuran MAMPU dengan system rekod disiplin pelajar bagi memantapkan lagi pengurusan Hem di sekolah. Semoga system ini nanti dapat di perkenal dan diguna pakai di semua sekolah Bahagian Mukah.

Esok jam 6.30 pagi saya akan bertolak balik ke Sibu. Menaiki bas yang sama, Bas Lanang. Akan bermula lagi kisah cemas selama 1 jam 45 minit sebelum sampai ke Pekan Selangau. Semoga perjalanan selamat, kerana setelah sampai ke Sibu kurang lebih jam 10.00 pagi, anak isteri akan sedia menunggu untuk bersama-sama rakan yang lain untuk pergi berkelah di Batang Ai..

6 comments:

Pn Kartini said...

salam:)

Bila di n3 ckg ada ditaip..
SMK TPDPH Normah ..teringat di Daro dulu2..:):)

ckLah@xiiinam said...

Salam ziarah...
Selamat berkelah dengan isteri dan anak-anak...

cemomoi said...

adat pertemuan ada perpisahan moga yang kekal ialah persahabatan yang ikhlas

Mohamad said...

Salam puan kartini,
Sesekali apa salahnya datang ke Daro, bercuti. Sekarang banyak hotel budget yang bagus... lepas tu jalan2 ke Mukah makan umai.. nyaman.

Mohamad said...

Salam ckLah,
1 malam je... ikut rombongan WI dan Seberkas.

Mohamad said...

Salam cemomoi,
.. rakan yang baik ialah dapat berkongsi suka dan duka, namun jika terlalu rapat pun tidak baik juga...

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.