PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Friday, July 9, 2010

94. D.I.D.I.K

Semasa perjalanan pulang dari mengahdiri mesyuarat kewangan dan mesyuarat staf PPD Mukah pada 8 Julai 2010, sempat saya menjenguk majlis Konvokasyen ke 3 Politeknik Mukah. Agak lama juga tidak menghadiri majlis seperti ini, sekurang-kurangnya bukan sebagai tetamu tetapi sekadar jalan-jalan melihat gerai-gerai jualan yang menjual pelbagai jenis barang dan melihat gelagat para graduan yang bergembira meraikan kejayaan masing-masing.

Majlis Konvokasyen tersebut dirasmikan oleh Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu, mewakili Ketua Menteri Sarawak. Dalam ucapannya Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu menyatakan dalam usaha mencari ilmu untuk kehidupan kita tidak boleh jauh dengan perkataan DIDIK. D yang pertama ialah dedikasi, dalam mencari ilmu semua pelajar perlu ada motivasi dan perlu bekerja keras untuk mencapai kejayaan selain dibantu oleh ibu bapa dan guru-guru, pelajar perlu bekorban untuk diri sendiri untuk mencapai kejayaan.
I untuk Intelligent (cerdas, pandai) - Rakyat Malaysia perlu pandai berfikir dan membuat keputusan yang baik untuk diri dan masyarakat. D seterusnya ialah Discipline (Disiplin)- Tanpa disiplin yang kuat, kejayaan tidak akan tercapai. I pula untuk Integrity (integriti) iaitu sifat jati diri yang merangkumi juga keikhlasan, keterbukaan, ketelusan, amanah, benar, berpegang kepada prinsip, tidak mudah dipengaruhi, boleh dipercayai, boleh pegang cakapnya dan yang terakhir ialah K untuk Knowledge (Ilmu Pengetahuan) - Dengan ilmu seseorang dapat berfikir dengan bijak dan negara akan kekal mamur selamanya. Gandingan semua perkataan ini DIDIK maka kita boleh bersedia untuk bersaing di pasaran global.

Gambar-gambar sekitar Majlis Konvokasyen Politeknik Mukah. Gambar atas kiri- Pelajar Cemerlang sedang menerima sijil..

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.