PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Thursday, March 18, 2010

68. Star Fish Story

Gambar Hiasan Majlis Makan Malam Hari Tg Manis ke 19 di petik dari sini. Maaf tiada gambar terbaru sambutan yang ke 20.
Kepada YB Datuk Norah Tun Rahman, saya mohon maaf kerana tidak dapat menghadiri majlis makan malam sempena sambutan Hari Tanjung Manis ke 20 pada sabtu lepas dan saya diwakili oleh Penolong Kanan Pentadbiran, Cg Yusup Hj Omar. Ini kerana saya terpaksa menghadiri Mesyuarat pengetua bersama pengarah Pelajaran Negeri Sarawak di Sibu. Walau bagaimanapun saya mengambil kesempatan mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada YB Datuk kerana telah mengiktiraf usaha guru-guru SMK Belawai dengan memberi hadiah galakkan kepada para pelajar SPM dan PMR yang cemerlang dan para pelajar SPM dan PMR yang mendapat sekurang-kurangnya 3A dan ke atas.

Saya tidak melihat usaha ini dari kaca mata politik, tetapi saya melihat bagaimana pengiktirafan yang diberikan kepada sebuah sekolah luar bandar yang boleh dikatakan sedang meniti kejayaan. Walaupun PMR menurun 10.23% dari 58.11% kepada 47.88% disebabkan killer subjek iaitu Bahasa Inggeris tetapi SMK Belawai buat julung kalinya melahirkan 2 orang pelajar mendapat 8A dan 4 orang pelajar 7A1B. Begitu juga dengan SPM, walaupun menurun tetapi SMK Belawai masih dalam kedudukan ke 7 dalam bahagian Mukah dari 10 buah sekolah dan kedudukan ke 132 daripada 172 buah sekolah seluruh negeri Sarawak. Dan untuk tahun-tahun yang akan datang kami guru-guru akan lebih bersemangat untuk terus mengutip tapak sulaiman dan dihumban ke laut dari Pantai Belawai supaya mereka akan terus hidup dengan cemerlang. InsyaAllah.

Sama-sama kita ikuti kisah Star Fish atau ikan bintang? atau tapak sulaiman ini. Walaupun cerita ini diceritakan dalam pelbagai versi tetapi masih memberikan kisah yang sangat menarik untuk diteladani.

Once a man was walking along a beach. The sun was shining and it was a beautiful day. Off in the distance he could see a person going back and forth between the surf's edge and and the beach. Back and forth this person went. As the man approached he could see that there were hundreds of starfish stranded on the sand as the result of the natural action of the tide.

The man was stuck by the the apparent futility of the task. There were far too many starfish. Many of them were sure to perish. As he approached the person continued the task of picking up starfish one by one and throwing them into the surf.

As he came up to the person he said, "You must be crazy. There are thousands of miles of beach covered with starfish. You can't possibly make a difference." The person looked at the man. He then stooped down and pick up one more starfish and threw it back into the ocean. He turned back to the man and said, "It sure made a difference to that one!"
Sama-sama kita hayati
Tajuk/Lirik Lagu: Diriku Tapak Sulaiman
Penyanyi: Elayana
Bagaikan diriku tapak sulaiman
Terdampar di pantai berlagu sepi
Rindukan laut
Rindukan hidup
Bagaikan diriku bintang berkelip
Dihujung angkasa bergelut sunyi
Rindukan malam
Rindukan teman
Bacalah kekasih
Bicara mata ini
Rindu tersimpan
Dalam sanubari
Hanya menanti kesempatan
Untuk kuluah padamu
Pabila kau bersedia
Bagaikan diriku tapak sulaiman
Terdampar di pantai berlagu sepi
Rindukan laut
Rindukan hidup
Seperti insan yang punya kekasih
Rindu yang tersimpan
Dalam sangkar sanubari
Hanya menanti kesempatan
Untuk kuluah padamu
Seperti insan yang punya kekasih
The Starfish Story
Original Story by: Loren Eisley

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِDengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.Bersyukur Kita Kepada Allah S.W.T Dengan Izinnya Perancangan Pembangunan & Perancangan Peningkatan Akademik SMK Belawai Telah Berjalan Dengan Lancar. Kejayaan Paling Manis ialah pencapaian tertinggi PMR 2011 69.59% dengan GPSnya 3.05. Semoga kecemerlangan ini akan diteruskan oleh guru-guru di sana.Sejak 13 Februari 2012 saya kini di SMK Baru Miri. Segala tenaga dan usaha kini tertumpu dipusat tanggungjawab yang baru. Perancangan 5 tahun saya bersama plan strategik sekolah sedang diatur. Harapan saya, saya akan berjaya laksanakannya sepertimana kejayaan saya di SMK Belawai dengan kerjasama dari warga SMK Baru Miri. Semuanya dengan kehendaknya jua...Sejarah perkhidmatan:

23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah

1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu

16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah

13 Februari 2012 - sekarang SMK Baru, Miri

PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.
Anda Adalah Tetamu Saya, Kehadiran Anda Sangat-sangat dihargai. Terima Kasih
Elok Bahasa Bekalan Hidup, Elok Budi Bekalan Mati