PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Monday, March 22, 2010

69. Sijil Bukan Segalanya

Keratan akhbar : Utusan Malaysia, Sabtu 20 Mac 2010, ms 2.

  1. Beberapa orang pelajar lepasan SPM yang saya temui pagi tadi ( 22.3.2010) yang datang ke pejabat sekolah untuk mengambil testimonial dan sijil berhenti sekolah, sedikit pun tidak menampakkan kerisauan, bimbang akan masa depan. Semuanya nampak ceria walaupun keputusan SPM yang mereka dapat sekadar lulus dan ada yang tidak layak menerima sijil pun. Masing-masing bercerita sesama sendiri dan ada yang merasa bangga kerana baru sahaja tamat PLKN. Ada antara mereka bekerja di Kilang-kilang yang ada di Tanjung Manis.
  2. Berbeza sekali dengan rakan-rakan mereka yang datang minggu lepas, yang awal-awal lagi merancang untuk masa depan dengan berjumpa guru-guru terutama PK1 dan Guru Kaunseling untuk mengisi borang online.
  3. Keputusan Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Sumber Manusia yang sama-sama akan berbincang untuk mencari kaedah terbaik bagi pelajar-pelajar yang kurang berjaya merupakan satu langkah bijak. Selama ini kita hanya menumpukan kepada pelajar-pelajar yang berjaya sahaja dan pelajar-pelajar tadi disisihkan. Dengan adanya perbincangan ini harapan saya kedua-dua Kementerian ini akan mecari arah tuju pelajar yang lebih berobjektif kerana haluan yang dipilih oleh pelajar yang kurang berjaya belum tentu betul.
  4. Tahniah kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin atas usaha ini. Semoga pendidikan di Malaysia bukan sahaja pendidikan selepas pelajar mendapat sijil tetapi lebih kepada pendidikan seumur hidup. Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu umat itu, jika umat itu sendiri tidak mengubahnya.
  5. Saya yakin, pelajar yang tidak berjaya dalam bidang akademik tetapi cemerlang dalam bidang lain. Contohnya Adik Hendra Bin Bakri, anak pengawal keselamatan di SMKB yang sekarang ini menjadi salah seorang pemain bola sepak negeri.
  6. Kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin, selepas ini fikirkanlah tentang bagaimana boleh kita menjana kemahiran pelajar. Wujudkan banyak sekolah-sekolah seperti dulunya sekolah Vokasional, Sekolah yang dapat melatih pelajar tentang perhotelan, Chef, Pengurusan Restaurant, Jahitan, perkhidmatan dan lain-lain. Semoga idea ini akan memberi lebaran baru kepada pendidikan negara.

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.