PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Friday, January 1, 2010

62. SELAMAT TAHUN BARU 2010

  1. Sudah hampir habis satu hari Tahun Baru 2010 hari ini 1/1/2010 tetapi saya masih lagi menerima SMS dari rakan-rakan mengucapkan Selamat Tahun Baru. Berbagai ucapan saya terima dan saya rasa sangat bersemangat. Terima kasih banyak-banyak. Semoga tahun ini kita akan lebih cemerlang dengan Azam baru dan semangat baru.
  2. Azam saya pada tahun ini seperti tahu lalu terbahagi kepada 2, Pertama sebagai pengetua di SMKB sudah tentulah saya mahu melihat Oraganisasi yang saya pimpin terus maju dan mencapai visi dan misinya. Sebagai ketua keluarga pula sudah tentu saya ingin menjadi pemimpin yang terbaik untuk keluarga.
  3. Saya sangat bersetuju dengan tulisan Mardiana Mat Ishak, Dalam Utusan Malaysia, Jumaat 1 Jan 2010 m.s 10 , seorang penyarah Jabatan Bahasa Al-Quran, Pusat Asasi UIAM, semua orang boleh berazam sebanyak mana pun tetapi bergantung kepada kemampuan diri dan terus istiqamah iaitu gigih, tekun dan komited untuk melakukan sesuatu perkara sehingga kita betul-betul mencapainya.
  4. Menurut beliau lagi, seseorang boleh mencapai impian dan matlamat jika ada kemahuan, percaya kepada diri sendiri, bermotivasi, meletakkan tempoh masa dan berfokus.
  5. Saya percaya, semua warga SMKB juga mempunyai Azam masing-masing dan salah satu Azam tersebut ialah gigih, tekun dan komited kepada tugas. Pengawal keselamatan akan buat yang terbaik akan tugasnya, Pembersih kawasan akan buat yang terbaik, kakitangan anggota sokongan pun begitu juga dan guru-guru dengan Agenda tersendiri iaitu kita ingin menganggkat SMK Belawai ke tahap yang tinggi seganding dengan sekolah-sekolah lain.
  6. Impian kita ingin melihat pelajar PMR mencapai 8A sudah tercapai w/p tidak ramai. Tetapi ia membuktikan bahawa usaha kita tidak sia-sia jika ada kemahuan. Kita percaya pada diri bahawa pelajar SMKB yang kita didik mampu mendapat keputusan yang baik. Jadikan keputusan terbaik ini motivasi dan sepanjang tempoh masa 1 tahun ini usaha kita berfokus untuk meningkatkan pencapaian. Jika tahun ini 2 orang 8A, Barangkali tahun 2010 kita mampu mengeluarkan 10 orang pelajar yang akan mendapat 8A. Seterusnya Matlamat SMK Belawai Cemerlang 2010 tercapai.
  7. Jom, Sama-sama kita renungi Iklan Petronas ini. Di mana kita. Azam kita. Siapa kita. Dalam satu matlamat membina SMK Belawai.

Ada yang membenci

Ada yang menyayangi

Ada yang menangguh

Ada yang bersungguh

Ada yang sentiasa menuding jari

Ada yang sentiasa menghulur tangan

Ada yang mempersoalkan setiap jawapan

Ada yang menjawab setiap persolan

Ada yang tidak mahu mengalah

Ada yang sentiasa menawan hati

Ada yang mahukan perubahan

Ada yang sendiri mahu berubah

Ada yang melihat hanya satu warna kulit

Ada yang tidak mengenal warna kulit

Ada yang berbangga dengan satu bangsa

Ada yang berbangga menjadi bangsa manusia

Tahun baru ini, ia bukan tentang persoalan dan perbandingan antara kita. Tetapi ia tentang matlamat perkongsian Satu Warisan. Satu Matlamat, 1 Malaysia. Kerana untuk membina sebuah negara yang sempurna, kita perlu belajar erti kesempurnaan di dalam ketidaksempurnaan.

SELAMAT TAHUN BARU

Lama Rasanya Tak Makan Bubur Ashora Mak Kat Kedah

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.