PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Monday, December 28, 2009

61. Keputusan PMR

  1. Keputusan PMR yang diumumkan pada 24/12/2009 lalu, menunjukkan satu peningkatan yang mendadak dari segi kualiti di SMK Belawai. Dua orang mendapat 8A dan 4 Orang mendapat 7A 1B dari 165 calon PMR. Keputusan keseluruhan menurun 10.23% dari 58.11% kepada 47.88%. "Killer subjek" tentulah Bahasa Inggeris. Namun begitu pencapaian yang ditunjukkan oleh pelajar yang mendapat semua A's amat dibanggakan kerana beberapa tahun kebelakangan ini tidak ada pencapaian sebegitu.
  2. Diantara pelajar tersebut ialah : Abdul Razak Bin Hasbi (8A). Azleea Azira Binti Abdul Rashid (8A), Muhammad Hisyamuddin Raimi Bin Rusli (7A1B), Muhammad Zakwan Bin Yusup (7A1B), Nurhayati Binti Mokhtar (7A1B) dan Nurul Khatikhah Binti Ahmad (7A1B).
  3. Pada keseluruhannya keputusan PMR SMK Belawai sangat memuaskan, Kelas yang dikatakan kelas hujung yang mungkin pada dasarnya pada analisis guru pada peperiksaan percubaan 1 dan 2 yang dikategorikan gagal semua mata pelajaran juga menunjukkan prestasi yang sangat baik, mereka mampu memperolehi sekurang-kurangnya D dan ada di antara mereka yang lulus semua mata pelajaran. Tetapi yang mendukacitakan ialah pelajar-pelajar yang gagal satu mata pelajaran umpamanya, 42 orang yang gagal 1 mata pelajaran iaitu Bahasa Inggeris, 3 orang gagal hanya 1 mata pelajaran Matematik dan 1 orang hanya mata pelajaran sejarah.
  4. Bayangkan jika semua pelajar yang lulus satu mata pelajaran ini lulus, maka keputusan keseluruhan PMR SMKB tentulah meningkat. Bagaimanapun GPS sekolah pada tahun ini masih berada pada tahap yang memuaskan walaupun menurun sebanyak 0.02 dari 3.21 ke 3.23.
  5. Kepada semua guru saya ucapkan tahniah, kita telah berusaha. Kita telah merancang dengan baik, Bertawakkal. Tetapi itu yang sudah ditentukan Allah maka kita terima. Tahun 2010 kita akan berusaha lagi tanpa jemu. Dan kita akan pastikan mata pelajaran yang menjadi penghalang di pertingkatkan lagi pencapaiannya tanpa menyerah kalah melalui Program MaCS.
  6. Di sini saya juga ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada Yayasan Sarawak yang selama ini memberi sokongan penuh kepada SMKB dengan projek HIPERS. Terima kasih kepada Pegawai Daerah, Daerah kecil Belawai yang memberi peruntukan untuk program motivasi pelajar, Para dermawan seperti Persatuan Nelayan Belawai, Cg Murshidi yang sentiasa memberi sokongan dan galakan kepada para pelajar, orang perseorangan dan badan-badan kerajaan dan swasta sekitar Daerah Belawai yang banyak memberi sokongan. Para ibu bapa yang tidak jemu menghantar anak kesekolah terutama kelas tambahan petang dan malam dan guru-guru yang banyak berkorban masa dan tenaga. Sesungguhnya pengorbanan dan usaha kita berbaloi.

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِDengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.Bersyukur Kita Kepada Allah S.W.T Dengan Izinnya Perancangan Pembangunan & Perancangan Peningkatan Akademik SMK Belawai Telah Berjalan Dengan Lancar. Kejayaan Paling Manis ialah pencapaian tertinggi PMR 2011 69.59% dengan GPSnya 3.05. Semoga kecemerlangan ini akan diteruskan oleh guru-guru di sana.Sejak 13 Februari 2012 saya kini di SMK Baru Miri. Segala tenaga dan usaha kini tertumpu dipusat tanggungjawab yang baru. Perancangan 5 tahun saya bersama plan strategik sekolah sedang diatur. Harapan saya, saya akan berjaya laksanakannya sepertimana kejayaan saya di SMK Belawai dengan kerjasama dari warga SMK Baru Miri. Semuanya dengan kehendaknya jua...Sejarah perkhidmatan:

23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah

1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu

16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah

13 Februari 2012 - sekarang SMK Baru, Miri

PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.
Anda Adalah Tetamu Saya, Kehadiran Anda Sangat-sangat dihargai. Terima Kasih
Elok Bahasa Bekalan Hidup, Elok Budi Bekalan Mati