PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Tuesday, September 30, 2008

17. Guru Gagal PTP Akan Ditukar Mata Pelajaran


Oleh Syuhada Choo Abdullah
Berita Harian Online 30 September 2008

Pendidik ajar Sains, Matematik mesti mahir bahasa Inggeris
KUALA LUMPUR: Guru Sains dan Matematik yang didapati masih gagal menguasai kemahiran bahasa Inggeris selepas beberapa kali menduduki Penilaian Tahap Profisiensi (PTP) akan ditukarkan mengajar mata pelajaran lain. Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, berkata guru terbabit ialah mereka yang berterusan mencatat pencapaian rendah iaitu Tahap Satu dan Tahap Dua dalam PTP.
Beliau berkata, langkah itu perlu bagi memastikan keberkesanan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) di sekolah rendah dan menengah. "Justeru, guru PPSMI yang masih gagal menunjukkan sebarang peningkatan daripada pencapaian rendah mereka dalam PTP selepas tiga atau empat kali menduduki penilaian itu, mereka akan diarah mengajar mata pelajaran lain. "Bagaimanapun, berdasarkan hasil penilaian setakat ini, hanya sebilangan kecil guru yang mencatat pencapaian rendah dalam PTP dan sedang berusaha meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris mereka.
"Secara keseluruhan, rata-rata guru PPSMI tidak menghadapi masalah berkenaan selepas beberapa tahun melaksanakan pengajaran itu," katanya ketika dihubungi di sini, semalam. Akhbar ini sebelum ini melaporkan seramai 74,657 guru yang melaksanakan PPSMI menduduki PTP bagi mengukur pencapaian mereka dalam penguasaan kemahiran bahasa Inggeris, 28 Jun dan 5 Julai lalu. PTP menguji tahap penguasaan bahasa Inggeris guru terbabit dalam tiga aspek kemahiran, iaitu penulisan, pendengaran dan pertuturan. Penguasaan diukur berdasarkan pencapaian Tahap Lima dan Tahap Empat yang dikategorikan sebagai memiliki kecekapan tinggi, Tahap Tiga (sederhana), manakala Tahap Dua dan Tahap Satu (rendah). Sambil menjelaskan pihaknya belum menerima laporan keputusan penilaian terbaru itu, Alimuddin berkata, semua guru Sains dan Matematik perlu memanfaatkan bayaran insentif subjek pendidikan (BISP) yang diperoleh sebagai bantuan tambahan untuk pembangunan diri ke arah memperkemas kemahiran berbahasa Inggeris, di samping kursus dan program sokongan disediakan kerajaan.
Secara umum, katanya, guru terbabit dalam pelaksanaan dasar PPSMI menerima BISP pada kadar lima peratus daripada gaji pokok bagi pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah, manakala bukan siswazah pula 10 peratus sebagai pengiktirafan serta keprihatinan terhadap mereka.

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.