PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Friday, November 18, 2011

209. Salam Perpisahan Dan Selamat Berbahagia..

Belum pun saya menerima maklumat rasmi dari Jabatan Pelajaran Negeri Sarawak tentang perpindahan guru dari SMK Belawai seperti mana yang dipohon oleh guru-guru, Namun guru-guru yang memohon perpindahan sudahpun mendapat maklumat lebih awal dari pihak pentadbiran. Bagaimana pun dari kutipan maklumat seramai 6 orang dapat berpindah, kurang dari sasaran saya sebelum ini yang menjangkakan ramai guru yang akan meninggalkan SMK Belawai dengan pelbagai alasan yang munasabah untuk berpindah. Seingat saya seramai 17 guru yang memohon perpindahan, dan sehingga kini 3 orang guru telah membuat rayuan. Saya percaya pihak Jabatan mempunyai alasan yang tertentu dan bagi yang tidak berjaya cuba lagi tahun hadapan.

Cg Mahhadir Mohamad (Tun) akan berpindah ke SMK Serian, Jalan Ilmu, Serian.

Cg Irene Chua akan bertukar ke Jabatan Pelajaran Negeri Sarawak sebagai Penolong Pengarah Sektor Pengurusan Sekolah, Kuching.
Cg Norlela Bt Ghazali (Guru Kanan Vok dan Teknik) akan bertukar ke SMK Dato Sheikh Ahmad, Jalan Tunku Kurshiah, Negeri Sembilan

Cg Lim Hui Lee akan berpindah ke SMK Asajaya 2, Pekan Asajaya, Sarawak.

Cg Lydia Wong akan berpindah ke SMK Kampung Nangka, Sibu

Cg Rafidah Uzir akan berpindah ke SMK Berapit, Pulau Pinang
Kepada guru-guru yang akan berpindah, saya mewakili pihak sekolah merakamkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada cikgu semua atas khidmat bakti yang dicurahkan selama ini. Sesungguhnya dengan komitmen yang ada pada diri cikgu masing-masing telah menaikkan nama SMK Belawai. Saya juga rasa sedih atas perpisahan ini kerana saya telah kehilangan satu team work yang cemerlang. Semoga perpindahan cikgu semua akan memberi semangat kepada rakan-rakan lain, memperkemaskan team work yang ada dan bekerja dengan lebih gugih pada masa hadapan. Kepada semua guru yang berpindah saya doakan semoga cikgu akan sentiasa cemerlang walau di mana sahaja cikgu bertugas dan semoga kita akan bertemu kembali..

Selamat berpisah juga kepada semua guru ganti dan guru sandaran tidak terlatih yang selama ini juga sama-sama memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pelajar dan SMK Belawai dan merealisaikan visi SMK Belawai sentiasa Cermerlang.

Selamat Bercuti panjang kepada semua guru dan pelajar SMK Belawai. Jaga keselamatan dan kesihatan. Kepada semua pelajar Tingkatan 5 yang sedang menduduki peperiksaan SPM, buat yang terbaik dan tinggalkan SMK Belawai dengan keputusan yang membanggakan. Kepada guru-guru yang akan melangsungkan perkahwianan, Selamat Pengantin Baru, Semoga Kekal Ke Akhir Hayat. Antara kad perkahwinan yang saya terima ialah dari, Cg Norkhasmini, Cg Herman, Cg Hamidah, Cg Norhaslina, dan Cg Hanim.

Selamat Berhagia. Terima kasih Cikgu..

2 comments:

@xiiinam said...

Selamat bercuti cikgu! (Walaupun Pengetua tak cuti). Sunyi sekolah ya!

Mohamad said...

CkLah..
Betul cg, sekolah makin sunyi. Namun buat masa sekarang di SMKB ramai juga guru-guru yang masih ada di sekolah,ada yang bertugas, ada yang membuat persediaan pendaftaan pelajar tingkatan satu dll. Apa pun selamat bercuti juga untuk cikgu w/pun akan dikurantinkan...

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.