PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Friday, June 17, 2011

190.Sambutan Hari Guru Peringkat SMKB 2011

Bergambar beramai-ramai, Tenaga Pengajar SMK Belawai

Sambutan Hari Guru peringkat sekolah pada 14.6.2011 lalu sangat Berjaya. Walaupun sambutan diuruskan oleh Badan Pengawas SMK Belawai dengan Kerjasama Persatuan Ibu Bapa dan guru (PIBG SMKB), sambutan dilihat sangat teratur dan mendapat pujian daripada YB Datuk Hajjah Noran Tun Abdul Rahman Ahli Parlimen P206 Tanjung Manis.

Terdahulu sebelum sambutan hari guru diadakan , semua guru dan staf sekolah bergambar beramai-ramai. Jadual asal bergambar di atas pentas di Dataran Ilmu terpaksa di ubah ke Dewan Barong kerana hujan. Sementara menanti kehadiran tetamu ke hormat YB Datuk pada jam 9.00 pagi, para pelajar telah bersedia di dalam kelas masing-masing menyediakan makanan untuk sama-sama meraikan para guru selepas majlis di Dewan.

Tepat jam 9.00 pagi, YB Datuk Hajjah Norah bersama rombongan tiba. Hari guru kali ini boleh dikatakan “semua dalam satu”, dimana dalam majlis ini, 10 pelajar terbaik SMKB diraikan, Pelancaran Lagu sekolah “Sekolahku Tercinta”  dan  penyampaian laptop 1 Malaysia yang disediakan oleh SKMM Cawangan Sarawak.

Menurut YB Datuk semasa ucapan perasmian, sebanyak 60,000 buah computer telah disediakan untuk negeri Sarawak dan peratusan agihan yang terbanyak ialah di kawasan Tanjung Manis iaitu, 500 buah. SMK Belawai sahaja, pada mulanya seramai 100 orang pelajar yang disenaraikan, namun pada saat-saat akhir telah ditambah lagi sebanyak 58 unit, menjadikannya 158 buah. YB Datuk berharap agar semua pelajar menggunakan computer ini sebaik mungkin untuk menambah ilmu dan tidak salah gunakan dengan melari laman social dan laman terlarang.

YB Datuk Hajjah Norah
Sempena hari guru, Datuk Hajjah Norah juga menasihati pelajar agar menghormati guru dan sentiasa mengenang jasa-jasa mereka yang berkorban memberi ilmu. Jangan melawan kerana ia boleh membawa akibat yang tidak baik atau “Tulah”. YB Datuk juga menasihatkan para pelajar jauhi najis dadah dan arak. Jaga akhlak dan belajar bersungguh-sungguh kerana itu adalah wasiat ibu-bapa. Cadangan YB supaya pihak sekolah memperbanyakkan akiviti kokurikulum  untuk menangani masalah disiplin murid sangat-sangat dialu-alukan, dan ia bertepatan dengan apa yang dihasratkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Antara cadangan dan bantuan yang akan diberikan oleh pihak yang berhormat ialah alat muzik seperti gamelan, pancaragam, kompang (untuk kumpulan hadrah) dan lain-lain.

Dalam pada itu juga, YB juga mengumumkan hadiah akan diberikan kepada pelajar yang cemerlang. Pelajar yang mendapat 3A dan keatas akan diberikan RM50 setiap A yang mereka dapat sama ada PMR dan SPM. Manakala ibu bapa yang anaknya mendapat 8A akan dihadiahkan RM1000.00 sebagai membalas jasa ibu bapa yang sentiasa memastikan anak2 mereka ke sekolah, tidak ponteng dan telah berkorban menghatar akan ke kelas tambahan sekolah (Kelas MaCS) dan sebagainya. Semoga dengan dengan insistif dari YB ini akan memberi peransang kepada ibu bapa membantu anak2 untuk cemerlang dan seterusnya mengangkat martabat SMK Belawai ke tahab yang lebih baik sama seperti sekolah2 terbaik di Sarawak.

Cg Mohd. Shariff, En Abd Razak (Tim.Pengarah Perikanan Caw.Sarawak)
Ustaz Allawie (YDP PIBG SMKB), Cg Awet (PPD Daro) dan
Cg Patrick Khamis (Penolong Kanan 1 SMK Matu)
Dalam ucapan alu-aluan sebelum itu, Pengetua sangat-sangat berterima kasih kepada YDP PIBG dan Ahli Jawatankuasanya kerana sentiasa membantu memastikan SMK Belawai sentiasa berada yang terbaik. Hubungan yang baik dengan pihak YB juga menghasilkan kesan yang sangat hebat kepada sekolah dan telah memberi kepercayaan terutama kepada YB Datuk untuk sama-sama member keutamaan dalam bidang pendidikan. Semoga aka nada perubahan yang drastic di daerah Kecil Belawai ini yang satu-satunya sekolah Menengah di bawah Parlimen Tanjung Manis.

Komputer 1 Malaysia
Sempena hari guru, pengetua juga berpesan supaya guru-guru dapat mengekalkan kreativiti P & P dan menguji sama ada pekerjaan sebagai guru itu sesuai dan menjurus kepada minat guru. Pertama seronok melakukannya, bila kita seronok kita akan syik teringat dan berfikir. Kedua, pekerjaan itu melekakan dan kita akan merasakan ia akan cepat berlalu. Kadangkala kita lupa rehat dan makan minum. Ketiga, kita suka, kita sentiasa belajar. Kita sanggup baca, kita sanggup dengar dan kita sanggup buang duit untuk menghadiri kursus dan seminar, Keempat, kita gemar bercakap, berbual dan suka dengar orang lain bercakap tentang pekerjaan kita dan terakhir, kelima, Kita akan merasa mudah mempelajari dan melakukannya. Kita lupa dengan siapa kita belajar, seolah2 kita memperolehinya secara semulajadi . Kita dapat melakukannya tanpa bersusah payah. Namun jika pekerjaan itu tidak serasi dengan kita, kita akan merasakan ia amat sukar. Tidak ikhlas dan bekerja dalam keadaan terpaksa dan menderita.

Persembahan Pelajar, Nasyid dibawah pimpinan Ustaz Husni
Persediaan bagi pelancaran lagu sekolah yang baru “Sekolahku tercinta” juga disediakan dengan baik dan berjalan dengan lancer. Terima kasih kepada Cg Abd Gani, Cikgu Amir, Ustaz Husni, Cg Renald, Cg Mahhadir, Cg mohd Taupik dan SEMUA GURU SMKB (yang terlibat secara langsung dan tidak langsung) serta Pengawas. Walaupun persediaan dibuat dalam masa yang singkat, majlis pelancaran yang dilihat “simple” itu sangat menarik. Lagu Sekolahku Tercinta, Ciptaan Cg Patrick Khamis, Penolong Kanan SMK Matu dan Liriknya di tulis oleh Cg Mohamad Shariff itu kini bemain dibibir warga SMK Belawai. Semoga ia betul2 memberikan inspirasi kearah kesemerlangan yang berterusan.

Majlis sambutan hari guru kali ini juga pertama dalam sejarah, selain dihadiri oleh YB Datuk Hajjah Norah Tun Abdul Rahman, Cg Awet Bin Haji Gapor (PPD Daro), Cg Patrick Khamis(Pencipta lagu SMKB), En. Abang Mohamad Bin Abang Turkey(SAO) Ustaz Allawie Hj Sidek (YDP PIBG), majlis ini juga disertai oleh penghulu dan JKKK kampong. Penyertaan ibu bapa seramai 158 orang pelajar yang mendapat Komputer riba juga menambahkan lagi kemeriahan sambutan hari guru kali ini. Selain dari itu majlis ini juga dihadiri oleh 2 orang pengawai iaitu En. Saiful (Penolong Pengarah SKMM Cawangan Sarawak) dan En Yusmin dari SKMM.

Terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung.

TERIMA KASIH CIKGU…

2 comments:

IMANSHAH said...

salam

sungguh hebat, dihadiri oleh ahli parlimen..terbaik dalm sejarah

Mohamad said...

Imanshah..
SMKB sangat bertuah.. masyarakatnya amat perihatin. YB amat mengambil berat..

Yang penting bagi anak2 ini ialah berusaha untuk berjaya..

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.