PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Tuesday, November 17, 2009

59. Cuti Sekolah

 1. Cuti sekolah akan bermula lagi, mulai 21.11.2009 hingga sekolah dibuka semula pada 4.1.2010. Namun begitu bagi pelajar-pelajar tingkatan 5 yang menduduki peperiksaan SPM pada tahun ini mereka perlu menumpukan sepenuh perhatian terhadap pelajaran kerana peperiksaan ini amat penting dalam diari hidup mereka. Di SMKB peperiksaan akan bermula pada 18.11.2009 dan akan tamat dengan mata pelajaran Perdagangan pada 9.12.2009.
 2. Sebagai seorang guru, di sinilah cabaran yang menanti kita, Nak bercuti awal dengan membiarkan para pelajar bersendirian menghadapi SPM atau masih di sekolah sehingga para pelajar selesai menduduki kertas peperiksaan mata pelajaran yang kita ajar.
 3. Tidak dinafikan apabila cuti sekolah, bagi guru-guru yang jauh, inilah peluang yang ditunggu-tunggu untuk berjumpa dengan anak, bini, saudara mara dan sahabat handai yang ditinggalkan. Inilah nasib yang terpaksa diterima oleh para pelajar di sini saban tahun. Jika ada sesuatu kemuskilan untuk ditanya dan sebagainya tentu susah. Hanya yang kelihatan ialah seorang dua, guru-guru tempatan yang masih datang ke sekolah walaupun dalam masa cuti. Begitulah lazimnya. Namun begitu kita percaya semua guru tidak kira jauh atau dekat telah membekalkan ilmu yang secukupnya kepada para pelajar untuk berjuang dalam dewan peperiksaan.
 4. Sepanjang tahun 2009, telah menyaksikan berberapa orang guru SMKB telah dinaikan pangkat dari DG41 ke DG44. Guru-guru berkenaan ialah Cg Yusup, Cg Hazina dan Cg Hanipah. Begitu juga dengan KPT N22 En Dor Bin Mansur telah dinaikkan pangkat ke N26 dan memaksa beliau berpindah ke SMK TPDPH Normah Daro - mengikut kelayakan. Sepatutnya beliau sudah berpindah 3 bulan yang lalu tetapi disebabkan di SMKB tidak ada KPT dan PT maka, perbincangan dengan antara pengetua SMKB dan SMK TPDPH mencapai kata sepakat En Dor dipinjamkan di SMKB. N11, Cik Ar-Za-Tina juga telah dinaikkan pangkat ke N17 dan kini beliau bergelar PT, atau Pembantu Tadbir. Tahniah kepada mereka.
 5. Pada tahun ini juga kita akan kehilangan beberapa orang guru kerana akan berpindah dan tamat perkhidmatan bagi guru GSTT . Mereka ialah Ustaz Rozaidi yang akan berpindah ke Perak, Cg Shirina Kong Ai Siang (Guru Kanan Sains dan Matematik) akan berpindah ke Mukah - SMK 3 Rivers, manakala guru GSTT yang tamat perkhidmatan ialah Cg Kristin, Cg Farah Diva dan Cg Sufiana. Guru-guru GSTT yang akan tamat perkhidmatan pada hujung tahun ini pula ialah Cg Maszura, Cg Haslina, Cg Nurbaizura dan Cg Mohd. Nuruhisyam.
 6. Barangkali ada lagi guru-guru yang akan berpindah belum diketahui dan disahkan dengan surat rasmi dari Jabatan. Bagaimanapun perpindahan ini akan melibatkan perubahan dimana Guru Kanan Sains dan Matematik perlu dicari ganti, begitu guru-guru lain. Bagi guru-guru yang mohon berpindah tetapi tidak diluluskan, cuba lagi tahun hadapan. Harapan saya cg akan lebih gigih bekerja dan keputusan tersebut bukan melemahkan cg. Sekolah kita masih perlukan perkhidmatan cg. Sama-samalah kita cemerlangkan SMKB.
 7. Bagi mereka yang akan berpindah, Pihak sekolah merakamkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga atas perkhidmatan cemerlang yang ditunjukkan di SMKB. Sentiasa ingatkan SMKB dan saya doakan kejayaan kita bersama walau dimana kita berada. Bertemu dan berpisah itu memang lumrah dan pasti.
 8. Saya juga mengucapkan Selamat Datang kepada 3 orang guru baru yang akan memulakan kerjaya mereka sebagai seorang guru di SMKB iaitu Cg Sharifah Nurul Izzah, Cg Hasimah dan Cg Farah Wahiza. Selamat menjadi warga SMKB dan sama-sama kita memartabatkan profesion perguruan di SMKB.
 9. Akhir sekali selamat bercuti kepada semua guru dan para pelajar. Spt biasa pesanan saya jaga keselamatan dan kesihatan. Ingin saya mengingatkan diri saya dan guru-guru dan AKS yang berumur 40 tahun ke atas sila buat pemeriksaan kesihatan seperti yang disarankan oleh surat edaran jabatan, dan ambil maklum seseorang pegawai tidak akan dinaikkan pangkat jika kesihatannya tidak memuaskan. Bagi guru-guru tempatan jaga diri dari nyamok yang membawa kepada kes Chikukunya yang berleluasa sekarang.
 10. Saya juga sarankan kepada semua guru, dalam masa cuti ini, tingkatkan ilmu pengetahuan terutamanya dalam P & P dengan banyak MEMBACA buku-buku dan majalah-majalah pendidikan. Bacalah dan ambil idea-idea hasil kajian mereka. Semoga kita sama-sama berubah dan menjadi guru yang cemerlang dan profesional. Bukan guru Chalk and Talk atau Talk The Walk. Jangan terlalu asyik dan leka dengan facebook dan perkara-perkara yang melalaikan sehingga matlamat kita kepada pekerjaan dan sesuatu yang lebih penting dalam kehidupan terabai.
 11. Selamat bercuti, selamat Hari Raya Aidiladha dan sampaikan salam saya kepada seluruh keluarga cikgu. Semoga kita sentiasa di Rahmati Allah S.W.T - Amin

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.