PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Wednesday, November 4, 2009

58. ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAJAR 2009

  1. Agak lama juga blog ini tidak diupdatekan. Sejak masalah internet di sekolah dan sibuk dengan pelbagai perkara. Walau bagaimanapun semua program yang dirancang di akhir persekolahan sebelum cuti sekolah pada 21 November 2009 ini semuanya telah terlaksana dengan baik.
  2. Peperiksaan PMR berjalan dengan lancar. Pada tahun ini tidak banyak kerenah ditimbulkan oleh pelajar. Semuanya dapat menepati masa dan jadual yang ditetapkan. Pelajar yang tertinggal kad pengenalan dan slip peperiksaan juga tidak ramai. Semua ini berkat usaha semua guru terutama guru-guru yang bertugas yang menjaga pelajar semasa mereka hendak masuk ke dewan peperiksaan dan semasa mereka keluar. Pesanan demi pesanan di buat oleh guru-guru. Tahniah cikgu. Inilah pekerjaan kita.
  3. Dari komen guru-guru yang mengawasi peperiksaan PMR di SMKB sangat positif. Tidak banyak masalah ditimbulkan oleh pelajar kita. Semuanya berjalan lancar. Semua pengawas peperiksaan nampaknya sangat gembira berada di SMKB.
  4. Program PASCA PMR juga telah berjaya, terlaksana seperti yang dirancang. Tahniah kepada Cg Termizi dan Cg Wardah, 2 orang guru kaunseling kita yang bertungkus lumus menyediakan pelbagai program. Penyertaan semua guru yang mengajar pelajar tingkatan 3 juga amat menggalakkan. Pengalaman saya bergusti lengan dengan kekalahan di tangan Azlan dan kemenangan dengan Abd Taib sangat menarik. Bagi saya Program PASCA PMR ini amat berjaya, kita telah membuat semua pelajar bergembira, setelah selama ini kita sogokkan mereka dengan kehendak-kehendak kita supaya mereka lulus dengan cemerlang. Saya percaya dengan hilai tawa dan jeritan mereka, mereka sudah merasa bebas dari belenggu yang selama ini kita sekat supaya mereka tampil dengan gaya seorang pelajar yang penuh disiplin.
  5. Sekalung tahniah juga saya ucapkan kepada semua guru bersama pengurusnya Cg Abd Gani (PKKK), atas kejayaan menguruskan HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAJAR SMKB 2009 pada 23 Oktober 2009 lalu. Ia sangat berjaya sekali, dan perlu saya katakan saya sangat-sangat berpuas hati. Pejalanan majlis amat lancar, pengawasan disiplin yang saya lihat dari pentas oleh cg Sakiah, Tn. Haji Sharifdin dan beberapa orang guru lain yang langsung tidak duduk sepanjang perjalanan majlis menunjukkan bahawa betapa komitnya cikgu terhadap majlis supaya ia berjalan lancar tanpa dicemari oleh pelajar kita yang sedikit nakal. Saya amat berbangga, semua guru yang ditetapkan kepada AJK masing-masing dari AJK buku program sehingga AJK pembersihan telah memainkan peranan masing-masing dan faham akan tugas yang ditetapkan w/p ada seorang dua rakan kita yang sedap menikmati Chiken King. Saya sekali lagi menyatakan saya sangat berpuas hati dengan majlis tersebut, walaupun yang datang pada hari tersebut hanya wakil kepada PPD Mukah, iaitu Tn Haji Mustapha Bin Hj Sidek dari Unit Psikologi dan Kaunseling. Kejayaan majlis tersebut juga memberi isyarat bahawa kita sudah bersedia untuk mengundang Pengarah Pelajaran Negeri Sarawak pada tahun hadapan.
  6. Saya juga yakin, pada masa sekarang guru-guru subjek tingkatan 5 juga sedang bertungkus lumus memastikan pelajar-pelajar yang akan menduduki SPM telah bersedia secukupnya dari segi mental dan fizikal dan memastikan kecemelangan milik kita bersama.
  7. Peperiksaan SPM di SMKB akan bermula pada 18 Nevember dan akan berakhir pada 9 Desember 2009. Sama-samalah kita doakan para pelajar kita terbuka hati dan minda mereka menerima ilmu yang diajar dan dapat menjawab soalan peperiksaan dengan yakin dan brsemangat. Tidak lupa juga ribuan terima kasih kepada Tuan Hj Quib, Imam Masjid Belawai yang menghubungi saya, akan mengadakan majlis sembahyang hajat kali ke dua bagi pelajar SMKB selepas diadakan di SMKB sebelum PMR baru-baru ini. Oleh itu semua warga sekolah dijemput ke Masjid Belawai pada 12 November 2009, sama-sama berjemaah maghrib dan isyak seterusnya bersama-sama bersembahyang hajat, mohon kepada Allah apa yang kita azamkan.
  8. InsyaAllah, kita akan berjaya. TERIMA KASIH CIKGU

P/S : Sama-sama kita doakan kepada staf sokongan sekolah kita Pn. Minda dan suami serta jemaah haji yang lain, semoga mereka sihat sejahtera sepanjang ujian semasa mengerjakan Haji di Makkah. Selamat pergi dan selamat pulang ke tanah air.

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.