PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Thursday, April 9, 2009

45. MaCS - 2009-2011

 1. Nampaknya masih ada lagi kekeliruan kita berkenaan dengan MaCS program ini di kalangan warga pendidik terutamanya di sekolah kita. Kemungkinan besar perkara ini timbul kita beranggapan program ini hanya untuk membebaskan diri kita daripada SPR - Sekolah yang berprestasi rendah atau sekolah yang berkemampuan rendah dimana pencapaian pelajarnya kurang dari 50%.
 2. Oleh itu, apabila saya menyatakan program ini akan diteruskan ia menjadi tanda tanya kepada sebilangan guru. Lebih-lebih lagi pada hari Khamis lalu saya memanggil semua guru yang mengajar tingkatan 3 bersama-sama dengan ketua panitia masing-masing dan GPK mata pelajaran untuk menetapkan sasaran yang lebih berfokus kepada peningkatan 10% bagi tahun 2009. Dan selepas ini guru-guru dalam panitia masing-masing akan bersama-sama saya, duduk dan merangka program yang lebih mantap.
 3. Walaupun SMKB sudah bebas dari SPR, kita perlu kekalkan kejayaan tersebut atau perlu meningkat lebih dari itu kerana kita ada target iaitu Sekolah Lonjakan Saujana. Apabila kita sudah berjaya, kita tidak boleh meraikan kejayaan tersebut dengan berpeluk tubuh tetapi kita perlu sentiasa kehadapan. PMR bukan noktah di tahun 2008 tetapi berterusan tahun demi tahun dan kita sentiasa dinilai. Apakah PMR tahun 2009 boleh kekal cemerlang tanpa usaha? Atau kita hanya menanti sesuatu yang ajaib akan berlaku di SMKB?
 4. Hebatnya Program MaCS ialah pada namanya. Kita merasa tertekan kerana ia adalah satu program. Tetapi sebenarnya, sebelum program ini dilancarkan kebanyakkan sekolah mempunyai pelbagai program sendiri untuk melihat prestasi pelajar. Tiada keselarasan. Bagi sekolah-sekolah yang hebat sudah tentu program yang dilakukan adalah menepati kehendak dan sekolah tersebut berjaya. Kita perlu berterima kasih dengan orang yang mencetuskan idea dengan menamakan program ini sebagai MaCS- Managing Chalanging School dengan menggabungkan idea-idea dari sekolah-sekolah dan dapat diguna pakai untuk semua sekolah dengan begitu teratur dan mantap.
 5. JPNS patut diberi pujian, mereka sentiasa berusaha untuk melihat pendidikan di Sarawak sentiasa maju dan bukannya berada pada ranking yang terakhir. Walaupun MaCS di perkenalkan untuk sekolah berprestasi rendah, tetapi ramai pengetua dari sekolah-sekolah yang berprestasi tinggi mengambil kesempatan menggunakan program ini dan pencapaian sekolah mereka kekal cemerlang.
 6. Program MaCS banyak kebaikannya. Walaupun ia sedikit membebankan guru dengan membuat analisis tetapi P & P lebih berfokus. Guru dapat kenalpasti potensi murid dan P & P akan lebih berkesan. Bagi guru-guru yang tidak menghayati program ini dan mengambilnya sambil lewa, betapa ruginya dia dan yang timbul ialah rungutan kerana kurang faham.
 7. Program MaCS Fasa II - telah dilancarkan. Pihak SPA telah mengambil peranan dengan memberi penerangan kepada semua pengetua. Bagi Bahagian Mukah penerangan di selitkan semasa Mesyuarat Kurikulum 1/2009 pada 7-9 April 2009 di Mukah. Program MaCS Fasa II (2009-2011) melibatkan semua sekolah dan berfokus kepada HUI atau Holistik, Unik dan Interaktif. Berbagai pendekatan baru di terapkan supaya program ini lebih mantap dan bersepadu. Ia termasuklah Lawatan ke sekolah-sekolah.
 8. Semua pengetua di fahamkan apabila rakan-rakan kita di SPA - Sektor Pengurusan Akademik membuat lawatan, perkara-perkara yang akan di lihat ialah:
 • SKPM sekolah (Standard Kualiti Pendidikan Malaysia)
 • Buku Rekod Mengajar Guru
 • Jadual Waktu Induk dan Individu (guru)
 • Senarai Guru dan Option
 • Kelas Guru Mengajar
 • Senarai Murid
 • RPS (Rancangan Pemajuan Sekolah atau Rancangan Strategik atau GEMS)
 • Plan Taktikal
 • TOV dan ETR
 • Headcount sekolah
 • Jadual pencerapan sekolah
 • Buku Latihan Pelajar

Semoga SMKB mengambil manfaat darinya. Tiada yang lebih baik dari berusaha dan bertawakal. Terima Kasih.

1 comment:

Walek said...

Thanks sir.
Good blog to be shared.

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.