PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Thursday, January 15, 2009

30. Selamat Kembali Ke Sekolah

  1. Alhamdulillah Bersyukur kehadrad Allah S.A.W dengan kehendaknya permulaan Tahun 2009 disambut dengan kejayaan dengan pencapaian cemerlang dalam peperiksaan PMR dari 45% melonjak kepada 59.3%. Ucapan tahniah yang tidak terhingga dari saya kepada semua guru SMK Belawai yang terlibat secara langsung mengajar tingkatan 3 dan guru-guru lain yang sama-sama mendoakan agar sekolah kita cemerlang dalam semua bidang sama ada ko-kurikulum dan kurikulum.
  2. Guru-guru yang saya hormati sekelian, Selamat kembali ke sekolah. Semoga percutian cikgu penuh dengan rasa gembira apatah lagi bersama-sama dengan orang yang tersayang yang lama tidak kita jumpa. Abadikan dalam kenangan bersama dengan gambar-gambar kenangan, semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki kita akan bersama-sama dengan mereka lagi pada masa cuti yang akan datang.
  3. Apabila kita kembali kesekolah bermakna kita sudah mempunyai tanggungjawab baru, matlamat baru, sasaran baru dan azam baru untuk membina kerjaya. Sekali kita cemerlang kita akan terus cemerlang. Kita berazam mengekalkan kecemerlangan atau akan lebih cemerlang dalam tahun 2009 ini.
  4. Segala maklumat dan arah tuju SMK Belawai telah pun disampaikan dengan jelas kepada semua guru termasuk guru baru pada Mesyuarat 1/2009 pada 3 Januari 2009 yang lalu. Semoga hasrat sekolah untuk menjadikan SMK Belawai Cemerlang 2010 akan mencapai matlamatnya. Saya sekiranya perkara-perkara yang disentuh dalam mesyuarat tersebut dan perkara-perkara yang terkandung di dalam Buku Panduan Staf 2009 di hayati kita mampu menjadikan diri kita seorang guru yang berintegriti tinggi.
  5. Guru-guru yang saya hormati sekelian. Selain dari matlamat sekolah, kita sebagai guru kita perlu mempunyai azam dan matlamat sendiri. Jadikan diri kita sebagai seorang yang mempunyai pendirian. Cikgu berhak untuk mengenali diri sendiri, dimana arah tuju kita sebenarnya. Letakkan satu matlamat atau sasaran untuk diri sendiri dan jadikan diri kita sebagai guru yang cemerlang. Kejayaan seorang askar di medan peperangan adalah mengalahkan musuh maka kejayaan diri kita dilihat berapa peratus kelulusan anak murid yang kita didik. Besama-samalah kita mempunyai azam yang sama kerana azam yang sama itu akan mewujudkan satu TEAMWORK yang kuat.
  6. Guru-guru yang saya hormati sekelian, Saya sekali lagi mengucapkan tahniah kepada semua guru dengan kejayaan sekolah yang kita perolehi, Ucapan terima kasih juga kepada semua guru yang terlibat dalam urusan pendaftaran pelajar, urusan buku teks, jadual waktu, koperasi dan kepada semua guru yang terlibat sehingga sanggup mengorbankan masa cuti masing-masing. Sesungguhnya Allah sahaja yang dapat membalas budi baik cikgu dan cikgu akan mendapat ganjaran yang sewajarnya di dunia dan di akhirat.
  7. Sekian, selamat mengajar anak bangsa kita, selamat menjadi guru yang berperibadi tinggi.

SMK BELAWAI CEMERLANG 2010.

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.