PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Monday, October 13, 2008

20. 3,000 pelajar doa kecemerlangan pelajaran

ARKIB : 11/10/2008
Utusan Malaysia Online
Oleh MUHAMMAD DAYNE AZMIN

KUALA LUMPUR 10 Okt. - Sempena peperiksaan yang bakal menjelang tidak lama lagi, satu program munajat kecemerlangan pelajar dianjurkan Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JPWPKL) hari ini bertempat di Masjid Negara.
Seramai 3,000 pelajar yang bakal menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) membabitkan 97 sekolah sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah hadir bersama-sama para guru dan ibu bapa masing-masing.

Di SMK Belawai, pada malam jumaat lalu 9 /10/2008 kita juga telah mengadakan majlis yang sama. Begitu juga dengan sekolah-sekolah di seluruh di Sarawak telah memilih tarikh yang sama untuk mengadakan majlis solat hajat dan tahlil memohon keredaan Allah untuk memastikan apa yang kita usahakan mendatangkan hasil yang cemerlang. Ini adalah usaha terakhir kita. Berbagai usaha telah kita lakukan dan ahkhirnya kita bertawakkal kepada Allah. Semoga apa yang kita usahakan diberkati Allah. Kita juga rasa bangga malam solat hajat bukan sahaja dihadiri oleh ibu bapa dan guru-guru tetapi juga menggamit YB Puan Hajjah Norah Bt Tun Rahman Ahli Parlimen P.206 Tanjung Manis, SAO Daerah Kecil Belawai, Pengurus LKIM Belawai, YDP PIBG, Ayahanda penghulu kampung Jerijeh dan lain-lain untuk datang bersama-sama memberi perangsang dan motivasi kepada para pelajar keseluruhannya.

Saya percaya bahawa dengan pelbagai usaha yang telah dilakukan oleh guru-guru, SMK Belawai akan memperolehi peningkatan dalam PMR. Kita tidak meminta peningkatan sehingga 100% tetapi kita berusaha supaya kita akan melepasi SPR untuk tahun ini dan menjadikan SMK Belawai terbaik di Daerah Daro. Di sini saya mengambil kesempatan mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua guru yang bertungkus lumus membuat persediaan pada malam tersebut.Bagi Pihak saya saya mohon banyak-banyak kemaafan kerana tidak dapat bersama-sama kerana masalah yang tidak dapat di elakkan.Saya terpaksa pulang ke Sibu kerana anak saya Mohamad Muzzammil (4 tahun) di masukkan ke hospital kerana di serang penyakit mulut, tangan dan kaki. Alhamdulillah, Keadaannya sudah mulai pulih setelah 3 malam di hospital tetapi masih tidak dibenarkan ke sekolah - Tadika St Mary Sibu. Di sini saya juga ingin menasihatkan kepada semua ibu bapa (guru-suru) SMK Belawai, jagalah kebersihan anak-anak dan sekiranya kita tahu anak jiran telah dijangkiti penyakit ini hindarkan anak kita supaya jangan dibenarkan bermain bersama-sama kerana penyakit ini boleh berjangkit. Sekiranya kita lambat bertindak ia boleh melibatkan kanak-kanak keletihan, tidak mahu makan, bercakap dan akhirnya boleh membawa maut.

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.