PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Friday, August 15, 2008

9. Ucapan Pengetua Sempena Perasmian Bulan Kemerdekaan Peringkat SMK Belawai 2008

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum……….

 1. Yang saya hormati YDP PIBG SMK Belawai, Ustaz Alawi Bin Hj Sidek, P. Kanan Pentadbiran SMK Belawai, PK Hem, PKKK, Guru Ketua Disiplin, Guru-guru Kanan, Guru-guru dan para pelajar sekelian…
 2. Bersyukur kita kehadrat Allah SWT kerana telah mengizinkan kita bersama-masa dalam majlis perasmian bulan kemerdekaan ke 51 peringkat sekolah SMK Belawai 2008.
 3. Perpaduan teras kejayaan, begitulah tema bagi hari kebangsaan kita pada tahun ini. Saya percaya pemilihan tema ini adalah sangat tepat dan saya amat bersetuju kerana bagi saya hubungan etnik di Malaysia wajar dimantapkan yang masa ke semasa untuk mencapai satu tahap integrasi social yang lebih bersepadu.
 4. Masa depan Negara sememangnya ditentukan oleh perpaduan rakyat yang berbilang kaum dan bukannya oleh kuasa asing. Perpaduan antara kaum tidak mungkin tercapai dari perspektif dan kepentingan sesuatu kaum tertentu kerana setiap kaum sememangnya mempunyai peranan masing-masing dalam usaha membentuk bangsa Malaysia yang bersatu.
 5. Sejak merdeka dan bermula daripada akta pendidikan 1961 sehingga kepada Akta Pendidikan 1996, asas perpaduan atau integrasi sentiasa menjadi dasar dalam pendidikan Negara. Realiti sosio-ekonomi-politik antara kaum menjadi penyebab isu integriti sering berbangkit.
 6. Memperkasakan sekolah kebangsaan, mengizinkan sekolah jenis kebangsaan wujud adalah gambaran toleransi dalam memberi ruang dan pilihan kepada murid dalam kalangan semua kaum untuk belajar. Pendekatan sekolah wawasan, sekolah Bistari dan sekolah satu sesi adalah usaha yang terancang supaya asas integrasi dapat diperkukuhkan. Walaupun ia melalui banyak cabaran tetapi usaha untuk perpaduan kaum melalui pendidikan terus diusahakan.
 7. Guru-guru dan para pelajar sekelian,
 8. Dalam konteks sekolah kita, untuk mencapai kejayaan kita juga perlu perpaduan. Visi sekolah kita SMK Belawai Cemerlang 2010 tidak akan menjadi kenyataan sekiranya kita tidak bersatu padu. Guru-guru mempunyai peranan nya tersendiri dan para pelajar juga mempunyai peranan nya tersendiri.
 9. Menteri pelajaran Datuk Hishamuddian Hussein semasa merasmikan konvension nasional PIPP di Institut Aminudin Baki pada 3 – 5 disember lalu telah menggariskan enam sikap penting bagi warga pendidika mencapai kejayaan. Salah satunya ialah Perpaduan semasa bekerja dan tidak bersendirian. Kita sebagai warga pendidik tidak boleh bekerja secara bersendirian. Kerjasama berpasukan dan semangat kesepunyaan dalam kalangan warga sekolah adalah penting untuk mencapai kecemerlangan. Oleh itu sesuatu program disekolah bukannya program individu tetapi program sekolah yang dirancang bersama dan mencapai kejayaan bersama.
 10. Sebagai generasi muda, para pelajar juga perlu insaf bahawa dalam ledakan era globalisasi ini, mereka perlu mempunyai ketahanan mental bagi menghadapi cabaran yang membabitkan penjajahan minda oleh pengaruh asing. Semua pelajar perlu melengkapkan diri dengan semangat patriotisme yang tinggi agar menjadi lebih kompetitif dan dinamik.
 11. Sebagai pelajar yang pintar dan matang jangan mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang nagatif seperti bergaduh, mendengar hasutan kawan, mencuri, minum minuman keras, manjadi mat rempit, menceroboh asrama perempuan atau lelaki dan sebagainya yang menunjukkan akal fikiran kita dipengaruhi oleh anasir-anasir jahat. Sebaiknya kita bersatu antara satu sama lain jika ada kawan-kawan yang berniat seperti itu lebih baik kita nasihat-menasihati antara satu sama lain dan mengelakkan dari tindakan disiplin dari pihak sekolah.
 12. Para pelajar sekelian. Maksud satu hadis : Berkawan dengan individu pintar seperti berdiri di sisi penjual minyak wangi. Jika tidak dapat minyaknya tercium juga wanginya, jika berkawan dengan individu jahil seperti berdiri dekat dengan tukang besi, jika tidak kena baranya, kena juga asapnya. Apabila ingin cemerlang pilihlah kawan yang membantu kita mencapai matlamat kea rah kecemerlangan. Jika kita salah pilih kawan, kita akan kecundang.
 13. Guru-guru dan para pelajar sekelian. Berbagai cara orang menyambut kemerdekaan. Jika di K. Lumpur orang menyambut kemerdekaan dengan gaya yang gila-gila dirasuk syaitan. Tetapi kita disini, marilah kita sama-sama menyambut kemerdekaan dengan rasa bersyukur dan mengikuti program-program yang diatur unit kokurikulum dengan penuh keinsafan, bahawa kita dapat melakukan pelnagai aktiviti dengan keseronokan, bergembira, kebebasan tanpa rasa takut dan bimbang.
 14. Para pelajar sekelian,
  a. Sekolah akan ditutup mulai esok sehingga 25.8.08 dan pelajar asrama akan mula kesekolah pada 24.08.08.
  b. Semasa perjalanan balik pakai jaket keselamatan yang telah diagihkan
  c. Jaga keselamatan balik kerumah dan semasa datang kesekolah.
  d. Semasa di rumah semasa bermain dan sebagainya ingatkan keselamatan. Sebagaimana sihat walafiatnya kamu balik
  kerumah begitulah kamu datang ke sekolah nanti.
  e. Bagi pelajar yang akan menduduki peperiksaan PMR dan SPM ingat masa untuk kamu hanya beberapa hari sahaja lagi. Jangan lupa buku dan study lah semoga tuhan merahmati usaha kita.
  f. Saya percaya ramai guru yang telah memberi kerja rumah yang mencukupi dan buatkan kerja rumah yang diberikan.
 15. Akhir sekali saya, saya sekali lagi mengucapkan ribuan terima kasih kepada YDP PIBG kita Ustaz alawi b. Hj Sidik, Semua jawatankuasa sambutan bulan kemerdekaan, semua guru yang terlibat secara langsung dan tidak langsung, semua kakitangan sekolah dan terima kasih kepada semua pelajar yang banyak menolong guru-guru dalam menjayakan program ini.
 16. 51 tahun martabat bangsa diangkat, lantas dijulang, 5 perdana menteri, diseluruh dunia tersohor terbilang, rencamnya kaum dan budaya menjadi anyaman harmoni cemerlang, untaian kejayaan dan pencapaian, harum namamu berulang-ulang, satu bumbung, satu negara terbilang...
 17. Sekian ....................

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.