PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Thursday, March 12, 2009

40. Selamat Bercuti

  1. Sekali lagi sekolah akan ditutup dari 14 Mac 2009 hingga 22 Mac 2009. Sekolah akan dibuka semula pada 23 Mac 2009. Satu minggu cuti. Namun sebagai seorang pelajar cuti bukan bermakna kita cuti sepenuhnya dengan tidak langsung membelek buku. Terutama bagi pelajar tingkata 3 dan 5 dimana mereka akan menduduki peperiksaan awam PMR dan SPM. Kedua-dua peperiksaan ini adalah penting dalam kamus hidup masing-masing (Bagi Insan Yang Mengerti)
  2. PMR akan bermula pada 7-9 Oktober 2009 dan bersambung pada 12 dan 13 Oktober, manakala SPM akan bermula pada 19 November 2009 sehingga 16 Disember 2009. Ini bermakna masa semakin hampir. Sekarang sudah pun pertengahan bulan Mac. Betapa cepatnya masa berlalu.
  3. PMR dan SPM adalah agenda utama sekolah di samping pembangunan sahsiah dan jati diri. Semua pelajar perlu ingat bahawa nasib kita sekeluarga dapat diubah dengan pelajaran. Belajarlah bersungguh-sungguh. Saya sering berkata usaha kita hari akan kita nikmati sehingga kita di liang lahat. Sekiranya kita bekerja dengan kerajaan apabila kita pencen dan meninggal dunia, anak-anak kita masih lagi dapat menikmati wang pencen tersebut untuk menyara hidup. Itu sebabnya saya meninggalkan Infografik Design Consultans.
  4. Saya mengambil iktibar dari emak saudara saya (Tidak bekerja) yang kehilangan suami (Seorang ustaz di Maktab Mahmud, Alor Setar. Terlibat dalam kemalangan kapalterbang di Bangkok dalam tahun 1970an - apabila kapalterbang yang beliau naiki terhempas atas kilang kain, pulang dari Tanah Suci melalui Thailand) sehingga kini masih menerima pencen suami dan dari duit tersebut beliau menyara anak-anak hingga ke Menara Gading.
  5. Pelajar kita di SMKB sebenarkan perlukan satu anjakan. Perlukan motivasi dari masa kesemasa. Dari pandangan peribadi saya melihat melihat semua pelajar adalah sama dengan pelajar lain. Walaupun hakikatnya tidak. Kita harus menerima hakikat pelajar di SMKB yang ada sudah menjalani beberapa tapisan. Tapisan pertama ialah semasa UPSR dan selebihnya ke SMKB untuk PMR dan Tapisan ke dua selepas PMR dan yang tinggal akan menduduki SPM. Kita tidak mengharapkan pencapaian seperti sekolah-sekolah terpilih di Malaysia yang mampu mendapat 20A dalam semua matapelajaran SPM baru-baru ini, tetapi sekurang-kurangnya mereka mampu bersaing dan mendapat keputusan yang terbaik walaupun mereka bukan pelajar terpilih. Kita mahu SMKB seperti sekolah-sekolah biasa yang lain yang mampu melahirkan insan cemerlang walaupun telah mengalami beberapa tapisan. Apa yang berlaku kepada Mohd Safidzan tingkatan 3E tanun lepas yang lulus semua matapelajaran dalam peperiksaan PMR perlu di ambil iktibar.
  6. Oleh itu, cabaran kita di SMKB ialah, sama-sama kita berusaha untuk pencapaian cemerlang bagi pelajar yang ada. Jangan banding-bandingkan pelajar kita dengan sekolah lain yang kadang-kadang sedikit sebanyak membuatkan kita merasakan pelajar kita amat lekeh sedangkan tanpa kita ketahui kita mempunyai banyak kekuatan. Terpulang kepada guru-guru dan panitia masing-masing merancang bagaimana untuk menangani masalah ini. Dalam masa cuti ini berilah kerja rumah yang mencukupi kepada pelajar. Pastikan mereka bercuti tanpa lupa terus pelajaran, lebih-lebih lagi mereka yang akan menduduki peperiksaan penting di hujung tahun.
  7. Walau di mana pun sekolah kita berada, kejayaan seorang guru adalah dilihat dari pencapaian murid. Walau selemah manapun murid tersebut, jika kita berjaya mendidik dan ia lulus, maka ia adalah kejayaan kita sebagai guru.
  8. Dalam masa cuti ini, sambil-sambil kta berehat cari-carilah, bacalah bahan-bahan, teori-teori dan kaedah-kaedah baru yang boleh kita gunakan untuk manfaatkan kepada pelajar dan meningkatkan martabat kita sebagai guru. Bukannya orang melihat kita sebagai guru kelas rendah yang tidak berupaya melakukan apa-apa yang hanya banyak cakap, banyak komen dll tetapi langsung tiada apa-apa peningkatan dalam diri sendiri.
  9. Sekian, selamat bercuti kepada semua guru, semoga kita sentiasa Cemerlang. Terima Kasih Cikgu.

Utusan Borneo, Jumaat 13 Mac 2009, Kejayaan Di Luar Jangkaan. Haziyah Hashim.
Seorang pelajar SMK Methodist, Sibu. Menyifatkan kejayaan beliau mendapat 13A1 sebagai diluar jangkaan.
" Saya berasa bernasib baik dengan keputusan 13A1 sebab saya bukan pelajar terbaik pilihan," Katanya ketika ditemui di pejabat SMK Methodist, semalam.
Tambahnya, beliau akan memohon biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan berhasrat melanjutkan pelajaran ke Universiti luar negara dalam jurusan kejuruteraan.
" Beberapa bulan terakhir sebelum peperiksaan SPM, saya membuat persediaan rapi dengan mengulangkaji matapelajaran yang diambil," Jelas Beliau.
Saya berharap keadaan ini akan berlaku di SMK Belawai.

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.