PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Wednesday, March 11, 2009

39. Disiplin SMK Belawai


 1. Sesuatu yang malang bagi sesebuah sekolah ialah disiplin yang teruk. Tiada ungkapan lain yang dapat kita samakan dengan "Nasib Malang" tersebut. Ini adalah kerana bagi sesebuah sekolah yang targetnya untuk cemerlang, maka pengurusan disiplinnya perlu mantap.

 2. SMK Belawai bukanlah sebuah sekolah yang bermasalah. Saya bersyukur apabila ditempatkan di sini semuanya dalam keadaan terkawal, cuma perlu di berikan sedikit penambahbaikan. Dengan perlantikan Cikgu Abu Seman Bin Masri sebagai Ketua Guru disiplin pada 2007 dan Cikgu Jeme bin Sedi sebagai penolong Ketua Guru Disiplin, banyak perubahan telah berlaku di SMKB.

 3. Pengurusan Hem SMKB di bawah pimpinan Cikgu Hasbi Bin Junaidi juga pada ketika ini mantap dan sentiasa memberi penekanan terhadap pengurusan disiplin. Selain dari itu unit Hem sentiasa berhubung dengan pegawai-pegawai di Jabatan Pelajaran Daerah di Mukah. Begitu juga dengan pengurusan Asrama yang di ketuai oleh Tuan Haji Sharifdin Bin Abdullah Buyung sebagai Ketua Warden yang sangat perihati dengan masalah disiplin pelajar asrama.

 4. Sistem Merit Demerit yang diperkenalkan pada tahun 2007 juga banyak membantu menangani masalah disiplin di SMKB. Kita tidak menafikan bahawa tiada langsung kes-kes disiplin berlaku, tetapi pada tahap ini masih lagi terkawal dan bukannya kes-kes yang teruk pada sepanjang pengetahuan saya setakat ini. Walau bagaimanapun kita sentiasa berwaspada kerana sesuatu perkara itu boleh berlaku pada bila-bila masa umpama bom jangka yang kita tidak tahu bila masanya akan meletup.

 5. Apa yang berlaku di sebuah sekolah di Daerah Mukah, Di Perlis, di Kelantan dan Pahang baru-baru ini, bila-bila masa boleh berlaku di sekolah lain termasuk sekolah kita yang kita sayangi. Itu takdir yang telah ditentukan oleh Allah. Kita sebagai manusia perlu terima dan hakikatnya kita telah berusaha untuk membuat sesuatu yang terbaik. Mana ada di dunia ini seseorang pengurus sekolah merestui perkara-perkara yang pelik-pelik berlaku. Kerana itu adalah maruah sekolah dan warganya. Jika berlaku juga, itulah yang dikatakan diluar jangkaan dan kawalan kita sebagai manusia.

 6. Di SMKB kita sentiasa mengingatkan guru-guru, semua guru adalah guru disiplin. Semua guru mempunyai tanggungjawab dalam menangani masalah ini. Saya percaya jika masalah ini membelenggu kita P&P tidak akan berjalan dengan sempurna. Guru-guru tidak akan dapat menjalankan tugas dengan sempurna. Disiplin yang mantap pemangkin kecemerlangan. Di SMKB kita dapat buktikan bahawa keputusan PMR 2008 telah memperlihatkan peningkatan yang amat mendadak hingga mencecah 60%.

 7. Kebimbangan ibu bapa terhadap masalah pil dan bahaya dadah di kalangan pelajar adalah sangat perlu. Pihak sekolah juga tidak berkompromi dengan masalah ini dan akan sentiasa memberi kerjasama dengan pihak polis jika ada. Buat masa sekarang keadaan ini masih terkawal. Kuasa yang ada pada saya hanya di kawasan pagar sekolah. Sekiranya pelajar kita yang terlibat di luar kawasan sekolah, itu adalah diluar kawalan saya sama sekali. Walau bagaimanapun sekiranya masayarakat setempat tahu atau mempunyai senarai nama silalah berjumpa dengan saya atau PK Hem atau Ketua Guru Displin untuk berbincang dan kita mencari satu penyelesaian yang terbaik.

 8. Masyarakat Belawai, Jerijeh, Rajang dan Tg. Manis perlu mempunyai kesinambungan generasi yang baik. Kerjasama yang erat antara kita adalah sangat perlu. Saya beriltizam SMKB perlu dekat di hati penduduk setempat. Maka jika ada sesuatu yang masyarakat merasakan baik untuk anak-anak kita silalah berbincang dengan kami supaya tidak berlarutan.

 9. Pada 26/2/2009 - Sekolah kita telah dilawati oleh AADK Daro dan Guru kaunseling. Tujuan mereka membuat lawatan adalah untuk memberi ceramah tentang bahaya dadah disamping menguji air kencing (Urine Test). Seramai 40 orang pelajar yang dikenalpasti untuk membuat saringan tersebut. Kita berharap tiada pelajar SMKB yang keputusannya Positif.

 10. Kawasan Tg. Manis pada masa sekarang pesat membangun. Pelajar-pelajar kita yang tidak tahan iman pastinya terpengaruh dengan budaya yang tidak baik. Kejutan budaya berlaku. Kawasan yang dulunya kurang maju, tetapi dalam sekelip mata membangun dengan mendadak. Masyarakat perlu tahu bahawa, selain pil dan dadah kemungkinan besar pelajar kita yang di luar sana terpengaruh dengan alkohol. Ramai pendatang luar yang membawa pelbagai latar belakang kehidupan yang berlainan yang bertentangan dengan adat dan agama kita. InsyaAllah di Kawasan sekolah masih di dalam kawalan tetapi bagaimana di luar sana. Sama-samalah kita renungkan dan sama-sama kita fikirkan yang terbaik demi generasi setempat. "Wahdah Pemangkin Khaira Ummah"

  Jeti Tanjung Manis sentiasa Sibuk dengan aktiviti naik turun barang dan penumpang dari masa ke semasa. Ia adalah lambang kemajuan. Baru-baru ini juga kawasan ini telah diistiharkan sebagai Hub-halal oleh Perdana Menteri, Datok Seri Abdullah Ahmad Badawi. Sebagai penduduk di Kawasan ini kita perlu merebut peluang yang ada dan sama-sama bersaing. (Kawasan ini juga menjadi kenangan pahit? atau manis? kepada seorang guru yang saya pernah ceritakan sebelum ini yang tergelincir lalu jatuh ke dalam air - Cg Shirina Kong Ai Siang - semoga beliau tabah menghadapi dugaan)

  Kelihatan orang ramai sibuk dengan aktiviti masing-masing - selamat maju jaya Bandar Tg Manis sempena sambutan Ulang Tahun 2009

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.