PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Saturday, March 21, 2009

42. Khutbah Jumaat Masjid Belawai 20-3-2009 Dan Terima Kasih

  1. Alhamdulillah, niat untuk bersembahyang jumaat di Masjid Belawai akhirnya termakbul jugak. Lama tak berjemaah di situ. Paling kerap ialah ialah di Jerijeh atau di Rajang dan kadang-kadang di Masjid Tg Manis. Sebelum azan saya bersama dengan Cg Mahhadir sudah sampai di Perkarangan Masjid.
  2. Apa yang menarik ialah Khutbahnya yang disampaikan oleh Tuan Haji Quib yang mengajak para ibu bapa bersama-sama memberi semangat kepada anak-anak yang akan menduduki peperiksaan PMR dan SPM 2009 yang akan datang. Khutbah tersebut di susun dengan rapi dengan memasukkan unsur-unsur serampang 2 mata dimana menuntut ilmu itu bukan sahaja mendapat kebaikan di dunia tetapi juga di akhirat. Banyak pengajaran yang boleh diambil dari khutbah tersebut.
  3. Khutbah beliau menekankan bahawa, kekayaan harta dengan kekayaan ilmu pengetahuan adalah amat berbeza. Seseorang yang mempunyai kekayaan harta tetapi tidak mempunyai ilmu adalah tidak berguna. Di samping itu beliau juga menekankan supaya ibu bapa mewujudkan satu suasana pembelajaran yang kondusif buat anak-anak di rumah untuk belajar. Anak-anak perlu suasana yang tenang untuk berfikir, begitu juga ibu bapa yang pada masa dan ketikanya perlukan suasana yang selesa.
  4. Ibu- bapa juga di saran supaya membuat sedikit pengorbanan untuk anak-anak. Menonton televisyen biarlah berpada-pada. hiburan tidak akan habis. Saban hari ada sahaja yang baru, tetapi peperiksaan PMR dan SPM hanya sekali untuk kejayaan masa depan. Anak-anak perlukan kata-kata nasihat dari ibu bapa dan nasihat tersebut biarlah yang positif dan bukannya menjatuhkan motivasi pelajar. Sesuatu yang diperkatakan ibu bapa kepada anak-anak adalah doa, doalah mereka yang baik-baik dan mendatangkan kejayaan.
  5. Begitulah sedikit intipati khutbah beliau, dan saya difahamkan beliau juga mempunyai anak yang akan menduduki peperiksaan pada tahun ini di SMKB. Saya sangat-sangat berterima kasih kepada beliau dan khususnya institusi masjid dalam memberi suntikan motivasi kepada ibu bapa untuk sama-sama SMKB membina kecemerlangan. Saya juga berharap ia akan berterusan dari masa ke semasa. Cara ini sangat berkesan dan diharap juga 3 buah masjid lagi di Rajang, Jerijeh dan Tg Manis akan memuatkan perkara yang sama sekali sekala dalam khutbah jumaat.
  6. Saya juga mengambil kesempatan ini mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada pegawai-pegawai dari PPD Mukah yang sering membuat lawatan di SMKB, Pegawai-pegawai dari JPNS terutama dari Sektor Jaminan Kualiti untuk pemantauan Program MaCS, Sektor Pengurusan Sekolah, Bahagian Pembangunan terutama Cg Wahab Wak, dan kepada semua pegawai yang saya tidak sebutkan di sini dari PPD Mukah dan di JPNS yang mengenali saya dan sentiasa berurusan dari masa kesemasa.
  7. Tidak lupa juga kepada YB. Tn. Hj. Hamden, YB. Pn. Norah Tun Rahman, Tuan SAO, Pengurus LKIM Belawai yang banyak membantu PIBG SMKB menjalankan pelbagai program motivasi pelajar. Terima kasih juga kepada YDP PIBG dan Eksconya, penduduk kampung yang terdiri dari para ibu bapa pelajar, penderma-penderma dari pelbagai badan seperti persatuan nelayan laut dalam Tg Manis di bawah seliaan En. Khalid. Polis, rela dan klinik Belawai yang sentiasa membatu dalam program sekolah. Sesungguhnya bantuan tuan-tuan sangat bermakna di SMKB.
  8. Terima kasih juga kepada semua ketua-ketua jabatan yang lain, penghulu, tuai rumah, para penderma, guru-guru SMKB yang bertungkus lumus menghidangkan menu-menu P & P yang menarik dan para pelajar yang ghairah menjawab soalan sehingga kita di SMKB berjaya meningkatkan prestasi dalam PMR dan SPM.
  9. Terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak sesunggunya kejayaan di SMKB adalah milik kita bersama - Tahniah

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.