PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Friday, April 13, 2012

225.Penyerahan..

SMK Baru, Miri. Jumaat, 13 April 2012. Pada hari ini, penghulu segala hari telah menyaksikan 2 majlis penyerahan. Pertama ialah majlis penyerahan wang KWAPM ( Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin) pada jam 8.00am di sekolah dan kedua ialah majlis penyerahan bendera kejohanan MSS Miri kepada Pengurus Pasukan Olahraga MSS Miri pada petang tadi jam 3.30pm di Stadium Miri.

Cg Ibrahim Guru Kaunselor Sepenuh masa sedang memanggil nama ibu-bapa penerima kehadapan untuk  menerima wang KWAPM, Majlis dibuat secara sederhana. Seramai 46 orang layak menerima. Majlis diurus bersama oleh Penolong Kanan Hem Cg Dayang Laila dan Cg Norfarhah juga guru kaunseling sepenuh masa SMK Baru, Miri.
Seorang bapa sedang menerima wang KWAPM di saksikan oleh Penolong Kanan Hem. Semua penerima wang KWAPM bergambar beramai-ramai di depan Dewan Harmoni. Sebelum itu pengetua mengingatkan supaya semua ibu bapa menggunakan wang tersebut secara bijak terutamanya membiayai keperluan pelajar seperti membeli alat tulis dan baju ko-kurikulum yang biasa menjadi masalah pelajar.
Majlis penyerahan bendara kepada pasukan Olahraga MSS Miri dimulakan dengan ucapan Pegawai Pelajaran  Daerah Miri Puan Rosnani. Dalam ucapannya Puan Rosnani mengingatkan, semua atlit perlu bekerja keras dan mengekalkan kegemilangan sukan olahraga di mana Miri sentiasa menjuarai kejohanan ini. 
Bendera diserahkan oleh Puan Rosnani kepada Penolong Pengurus Pasukan En. Mohamad Shariff Mat Saad, Pengetua SMK Baru Miri, Pengurus Pasukan En. Marcus Hugo (Pengetua SMK Lutong - Tiada dalam gambar) di saksikan oleh ketua jurulati Cg Christoper dan semua jurulatih serta 122 atlit dari sekolah menengah dan rendah. Kejohanan Olahraga MSS Sarawak kali ini akan di kelolakan oleh Bahagian Sibu pada 17 hingga 20 April 2012 akan datang.
Semua atlit mengangkat tangan menunjukkan lambang satu Malaysia dan melambangkan pasukan Miri kali ini perlu mendapat pingat emas seberapa banyak dan menjadi juara pada kejohanan MSS Sarawak kali ini. Pasukan Miri akan bertolak ke Sibu pada pagi 15 April dengan bas dan akan menginap di sebuah hotel di Sibu. Kebajikan para atlit dijaga oleh Penolong Kanan Ko-k SMK Baru, Miri iaitu Cg Siti Akmarliah Md Amin. Semua atlit perlu dijaga dengan rapi supaya mereka sentiasa sihat, bertenaga, bermotivasi, dan bersemangat waja. Tempat penginapan yang selesa juga adalah penting dalam usaha mencapai kecemrlangan.
Sama-sama kita doakan pasukan Miri akan berjaya dan menjadi Juara di Sibu nanti. Terima kasih kepada semua jurulatih pasukan Miri yang bertungkus lumus melatih atlit di Stadium dalam beberapa minggu ini. Terima kasih juga kepada Pengetua SMK Dato Permaisuri yang sudi memberi penempatan kepada atlit yang jauh dari luar Daerah Miri... InsyaAllah usaha murni kita akan menghasilkan kejayaan yang hebat..

Terima kasih Cikgu..

No comments:

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

PERJALANAN INI:


23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah


1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu


16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah


13 Februari 2012 - 20 Januari 2017 - SMK Baru, Miri


22 Januari 2017 Hingga Sekarang - SM Teknik, Sejingkat, Kuching


PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.