PESAN SAIYIDINA ALI RA

“Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka dia adalah tuan kepada ku”.
"Kecantikan dan pakaian itu bukanlah penghias diri, sesungguhnya ilmu dan adab itu yang menjadi hiasan diri seseorang. Bukanlah yatim seseorang itu yang kematian bapanya, sesungguhnya yatim yang sebenar apabila ketiadaan ilmu dan adab".Friday, July 24, 2009

53. SAMBUTAN HARI K0-K DI SMKB

Para pelajar Pasukan Kadet Remaja Sekolah (KRS) sedang giat berlatih kawad.

Johan milik siapa? Belum tahu.. 25 Julai 2009 penentunya.

  1. Hari kokurkulum yang merupakan hari kemuncak bagi aktiviti kokurikulum di SMKB adalah hari yang ditunggu-tunggu oleh pelajar selain Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar dan merupakan sesuatu yang penting dalam pengurusan sesebuah sekolah. Rancangan dan segala aktiviti yang disusun dan diselaraskan oleh Guru Penolong Kanan Kokurikulum, Cikgu Abdul Gani dan Ahli Jawatankuasanya, sebegitu rupa diharap dapat memberikan kesan yang positif kepada peningkatan kegiatan kokurikulum dan tahap kecergasan pelajar sekolah ini.
  2. Pada hari inilah murid-murid dapat menunjukkan kebolehan dan potensi diri kepada para ibu bapa dan masyarakat, bahawa mereka dapat berkembang maju dalam kegiatan kokurikulum. Mereka telah diberi ruang dan peluang seluas-luasnya menunjukkan bakat yang ada sama ada bakat berkawat, bakat menempuh halangan, menangani musuh dan lain-lain yang terpendam dalam diri. Bakat-bakat ini yang sememangnya ada pada diri pelajar yang jarang sekali ditunjukkan dan tidak diketahui oleh ibu bapa yang dicungkil oleh guru-guru dan memperlihatkan tentang kemenjadian murid berasaskan disiplin.
  3. Dengan adanya hari kokurikulum ini juga masyarakat dan ibu bapa juga diperlihatkan bahawa guru-guru sekolah ini mempunyai keupayaan, pengetahuan, kemahiran , kecekapan, semangat dan kebolehan iktisas serta kepercayaan professional untuk memberi pendidikan yang sewajarnya kepada anak-anak kita di SMKB.
  4. Selain dari itu masyarakat dan ibu bapa juga dapat mengetahui bahawasanya sekolah ini mempunyai keupayaan dari segi menyediakan kemudahan fizikal agar guru-guru dan murid-muridnya dapat menjalankan kegiatan kokurikulum dalam keadaan selesa dan harmoni bahkan dapat mengeratkan lagi silaturahim antara pihak sekolah dan masyarakat sekitar.
  5. Dari susunan aktiviti yang dirancang sepanjang 2 hari ini 24 Julai-25 Julai, seperti pertandingan kawad, Gerai jualan dan Asrama Terbuka, saya percaya matlamat hari kokurikulum mencapai matlamatnya. Kerana semua ini memperlihatkan semangat kerjasama yang tinggi dan berkekalan dikalangan murid- murid. Ia menghapuskan sikap “Mudah mengalah”, “Tidak apa” dan “ Acuh tak acuh” dikalangan murid sebaliknya mewujudkan semangat berlumba dan sensitiviti yang tinggi terhadap pencapaian yang cemerlang yang ditunjukkan oleh rakan-rakan selain membentuk nilai baik bagi memperlengkapkan pelajar dengan kecekapan dan kemahiran ke arah kecemerlangan Akademik dan kokurikulum.


Para pelajar sedang sibuk melayani pelanggan yang datang ke gerai mereka. Semoga dengan ini cara ini mereka dipupuk dengan semangat untuk hidup berdikari, tidak malu menunjukkan bakat selain dapat mencari dana untuk aktiviti kelab dan persatuan.Keadaan asrama yang bersih dan menarik ini adalah gandingan kerjasama antara semua pelajar. Jika tidak ada kerjasama tentunya keadaan sebegini tidak akan tercapai. Gambar diatas di rakam di kamar 9 Asrama Putera. Tidak hairanlan asrama SMKB kini dalam kategori 4 terbaik selepas penilaian pertama untuk asrama cemerlang bagi seluruh Negeri Sarawak dan terbaik di Bahagian Mukah. Tahniah kepada semua pelajar dan semua warden SMKB.

1 comment:

Muhd Farhan said...

tahniah atas berjayanya program seumpama ini di SMK belawai . Semakin banyak perubahan . Semoga semakin maju !

RAKAN GURU YANG DIHORMATI...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

TIADA YANG LEBIH BERKUASA YANG MENENTUKAN SEGALANYA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِDengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.Bersyukur Kita Kepada Allah S.W.T Dengan Izinnya Perancangan Pembangunan & Perancangan Peningkatan Akademik SMK Belawai Telah Berjalan Dengan Lancar. Kejayaan Paling Manis ialah pencapaian tertinggi PMR 2011 69.59% dengan GPSnya 3.05. Semoga kecemerlangan ini akan diteruskan oleh guru-guru di sana.Sejak 13 Februari 2012 saya kini di SMK Baru Miri. Segala tenaga dan usaha kini tertumpu dipusat tanggungjawab yang baru. Perancangan 5 tahun saya bersama plan strategik sekolah sedang diatur. Harapan saya, saya akan berjaya laksanakannya sepertimana kejayaan saya di SMK Belawai dengan kerjasama dari warga SMK Baru Miri. Semuanya dengan kehendaknya jua...Sejarah perkhidmatan:

23 Jun 1993 - 1 Disember 1994 SMK Three Rivers, Mukah

1 Dis 1994 - 16 September 2016 SMK Tiong Hin, Sibu

16 September 2006 - 12 Februari 2012 SMK Belawai, Daro, Mukah

13 Februari 2012 - sekarang SMK Baru, Miri

PENAFIAN :

Berita, pandangan dan komen dalam blog ini tidak tidak semestinya menggambarkan sikap pengendali blog. Pengendali blog tidak bertanggungjawab di atas sebarang kesulitan atau kerosakan akibat menggunakan maklumat dalam blog ini. Penggunaan blog ini adalah di atas budi bicara masing-masing.

Mengambil, mencetak dan menyebarkan artikel yang terdapat di dalam laman ini amatlah digalakkan dan dihargai. Sebarang bentuk teguran dan pandangan juga amat dialu-alukan.

Mohamad.

Mutiara Kata

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.
Anda Adalah Tetamu Saya, Kehadiran Anda Sangat-sangat dihargai. Terima Kasih
Elok Bahasa Bekalan Hidup, Elok Budi Bekalan Mati